Denník N

Začali sa nové vesmírne preteky. Mesiac je nový Mars, vraví slovenský astronóm z Harvardu

Foto - NASA
Foto – NASA

Prečo sa toľko súčasných vesmírnych aktivít sústredí práve na Mesiac?

Americký viceprezident Mike Pence koncom marca oznámil, že Spojené štáty majú v pláne vrátiť sa s ľuďmi na Mesiac do roku 2024.

„Prvá žena a ďalší muž na Mesiaci budú americkí astronauti, ktorí vyštartujú z americkej pôdy na amerických raketách,“ dodal politik.

Aj iné krajiny prejavujú v ostatnom období zvýšený záujem o náš prirodzený satelit. Začiatkom roka pristála na odvrátenej strane Mesiaca čínska sonda Čchang-e 4.

Početné misie na Mesiac

K trojici krajín, ktoré na vesmírne teleso vyslali sondu – USA, Čína a Rusko –, sa chcel pridať aj Izrael, no pristátie sondy Berešit (Zrod) z 11. apríla sa nepodarilo a zariadenie sa rozbilo o povrch.

Vedľa toho sa pripravuje medzinárodný projekt na stavbu vesmírnej stanice na orbite Mesiaca (z angl. Lunar Orbital Platform-Gateway, LOP-G), diskutuje sa o vytvorení lunárnej základne na povrchu telesa (či pod ním) a k Mesiacu má v roku 2023 poslať SpaceX aj vesmírneho turistu Jusaku Maezawa.

Tento rok by na Mesiac mala letieť ešte indická prieskumná misia Čandraján-2 a čínska sonda Čchang-e 5.

Otázka znie, prečo sa toľko vesmírnych aktivít sústredí práve na Mesiac?

„V ostatných rokoch sa veľa hovorilo najmä o Marse, no ľudia si uvedomili, že je veľmi ďaleko, a stále sa nevyriešili viaceré nástrahy cesty,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prvé pristátie na Mesiaci

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie