Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O zákonitosti objavov, hoci autorstvo vynálezov chybne pripisujeme geniálnym jednotlivcom

Albert Einstein. Foto - TASR/AP
Albert Einstein. Foto – TASR/AP

Ukazuje sa, že vynálezy prichádzajú zákonite a to, že sa k nim dopracoval konkrétny autor o niekoľko týždňov či mesiacov skôr ako niekto iný, je skôr otázkou šťastia.

Vedecké objavy sa obvykle pripisujú geniálnym jednotlivcom a považujeme ich za nečakané zlomy, ktoré vedú k pokroku našej civilizácie. Lenže mnohé dôkazy svedčia o tom, že objavy – od teórie prirodzeného výberu až po žiarovku – sú v skutočnosti zákonité. Väčšina z nich má totiž viacerých autorov, ktorí nový vynález či teórie objavili prakticky v rovnakom čase.

Tento dlhý text podrobne rozoberá jednotlivé prípady a ukazuje na nich zákonitosť technologického pokroku aj vývoja myslenia, hoci je pravda, že v niektorých prípadoch sa vyskytli geniálni jednotlivci, ktorí predbehli dobu, ako napríklad Albert Einstein.

Charles Darwin je tiež považovaný za jedného z takých géniov, ale faktom je, že k teórii prirodzeného výberu sa v rovnakom čase ako Darwin dopracoval aj Alfred Wallace a obaja boli ovplyvnení knihou Thomasa Malthusa o populačnom raste. Darwin dokonca svoju teóriu publikoval až po tom, čo sa dozvedel, že na nej pracuje aj Wallace – chcel byť prvý.

Pri technologických vynálezoch je časová zhoda ešte vypuklejšia. Alexander Bell a Elisha Gray si dali patentovať vynález telefónu v rovnaký deň: 14. februára 1876. A istý Talian Antonio Meucci prišiel s patentom telefónu už v roku 1860, lenže nevedel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie