Denník N

Slovensko má prijať 785 utečencov. Fico je proti, argumentuje aj terorizmom

Foto - AP
Foto – AP

Európska komisia v stredu predstavila návrh, podľa ktorého by sa do členských krajín malo počas dvoch rokov presídliť 40-tisíc utečencov, ktorí prídu do Talianska a Grécka. Má ísť o ľudí, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, Slovensko však opatrenia odmieta.

Takmer osemsto ľudí, toľko migrantov by podľa najnovšieho návrhu Európskej komisie malo v nasledujúcich dvoch rokoch prijať Slovensko. Platí to však len za predpokladu, že návrh schváli väčšina členských krajín Únie a europarlament.

Opatrenia, ktoré majú pomôcť vyriešiť utečeneckú krízu na juhu Európy, však viaceré štáty odmietajú. Je medzi nimi aj Slovensko.

Presun 40-tisíc utečencov z Talianska a Grécka

Drvivá väčšina migrantov, ktorí do Únie prichádzajú cez Stredozemné more, sa do Európy dostane cez Taliansko a Grécko. Podľa súčasných pravidiel by migranti mali o azyl žiadať práve v týchto krajinách. Keďže však cez Stredomorie prichádzajú desaťtisíce ľudí z Afriky či Blízkeho východu, je tlak na obe krajiny neúnosný.

Práve preto sa Komisia rozhodla využiť takzvaný núdzový mechanizmus, podľa ktorého majú v prípade utečeneckej krízy členské štáty povinnosť pomôcť najviac zasiahnutým štátom. Je to vôbec prvýkrát, čo chce Únia mechanizmus využiť.

Komisia navrhuje, aby sa v rámci Únie presídlilo celkom 40-tisíc utečencov, ktorí od 15. apríla dorazili do Talianska alebo Grécka. Tí by potom v daných krajinách žiadali o azyl a za vybavenie ich žiadostí by boli zodpovedné konkrétne členské štáty. Návrh Komisie hovorí, že takýto mechanizmus by mal fungovať dva roky.

Časť nákladov uhradí Únia

Pre Slovensko to znamená, že by v nasledujúcich dvoch rokoch malo prijať spolu 785 migrantov. Pôjde o ľudí zo Sýrie a z Eritrey, pretože drvivá väčšina z nich sa dnes nachádza v stave, keď potrebuje medzinárodnú ochranu. Slovenské úrady by potom vyhodnocovali, či spĺňajú podmienky na udelenie azylu. Ak nie, čaká ich vyhostenie.

„Každý, kto potrebuje útočisko, by ho mal nájsť v Európe. No tí, ktorí na to nemajú oprávnený nárok, by mali byť rýchlo identifikovaní a navrátení do ich domovských krajín,“ povedal vo vyhlasení Komisie jej viceprezident Frans Timmermans.

Európska únia za každého utečenca poskytne členským krajinám 6-tisíc eur. Tie by mali pokrývať náklady na pobyt a vybavenie ich žiadostí. Neznamená to však, že táto suma pokryje všetky náklady.

Slovensko podľa slov premiéra Roberta Fica s návrhom nesúhlasí.

„Je to veľmi riskantný podnik,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii podľa TASR. Naznačil tiež, že podľa neho hrozí prílev ľudí, ktorí neprichádzajú do Európy za prácou a lepším životom, ale pre to, aby šírili terorizmus. Na otázky Denníka N Úrad vlády nereagoval.

Prídu teroristi?

„V prípade, že sa budú chcieť teroristi dostať do Únie a budú na zozname vytvorenom tajnými službami, tak to budú mať ťažšie. Jednak pre užšiu spoluprácu európskych bezpečnostných služieb a tiež preto, že tu bude lepší systém identifikácie migrantov. Takže to budú mať ťažšie, ako za dnešného stavu, keď tieto opatrenia nemáme,“ vysvetľuje pre Denník N Andrej Králik zo Stáleho zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Je to hlavne pre to, že dnes pre nával migrantov nestíha Taliansko a Grécko identifikovať (zobrať odtlačky) od každého utečenca. Sčasti aj pre to, lebo ak by to spravili, tak podľa dnes platných pravidiel museli by vybavovať žiadosti o azyl práve tieto dva štáty. Tomu má najnovší návrh Komisie predísť.

Slovenský premiér tiež nevysvetlil, prečo si myslí, že by teroristi mali byť práve medzi Sýrčanmi a Eritrejčanmi.

„Nemalo by dochádzať k zovšeobecňovaniu dôvodov, prečo ľudia smerujú do Európy – predovšetkým utekajú pred konfliktmi, chudobou či prenasledovaním, a tieto dôvody by sa nemali prehliadať,“ pripomína Lucia Bernátová zo slovenskej pobočky Amnesty International. Rovnako sa pre Denník N už v minulosti vyjadril Thomas Huddleston, analytik bruselského think-tanku Migration Policy Group.

„Sýria je krajinou, ktorá bola pred vojnou relatívne rozvinutá a žilo v nej veľa vzdelaných ľudí, Eritrejčania sú zas mladí a dynamickí ľudia, ktorí hľadajú prácu,“ povedal Huddleston, ktorý s Inštitútom pre verejné otázky spolupracoval na rebríčku MIPEX, ktorý hodnotí pripravenosť krajín na integráciu zahraničných migrantov.

Slovensko v najnovšom hodnotení skončilo na 34. mieste z 38 hodnotených krajín.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie