Denník N

Mal by štát kúpiť nemocnicu Penty v Bratislave? Odpovedá Zajac, Lopatka či Drucker (anketa)

Zľava hore: Rudolf Zajac, Jana Cigániková, Tomáš Drucker. Zľava dole: Jana Ježíková, Ľuboš Lopatka, Štefan Kišš.
Zľava hore: Rudolf Zajac, Jana Cigániková, Tomáš Drucker. Zľava dole: Jana Ježíková, Ľuboš Lopatka, Štefan Kišš.

V stredu po rokovaní vlády by sa mal premiér stretnúť aj so zástupcami skupiny Penta. Hovoriť by mali o novej nemocnici v Bratislave.

Štát nevie postaviť novú nemocnicu v Bratislave, ktorú už roky sľubuje. Momentálne nevie vysúťažiť ani firmu, ktorá by mala zbúrať skelet v bratislavskej časti Rázsochy. Ten tam stojí zhruba 30 rokov.

Ministerstvo zdravotníctva aj premiér tak priznávajú, že nestihnú ďalšie termíny, ktoré sľubovali.

Týždenník Trend tento týždeň prišiel s informáciou, že Peter Pellegrini zvažuje ako jednu z možností, že by odkúpil nemocnicu, ktorú v bratislavskej časti Bory stavia finančná skupina Penta. Premiér to neskôr nevylúčil.

Skupina chce svoju nemocnicu novinárom predstaviť vo štvrtok, v stredu po rokovaní vlády má s premiérom o nemocnici hovoriť.

Finančná skupina tvrdí, že oficiálnu ponuku od štátu nedostala. „K hypotetickým otázkam sa nikdy nevyjadrujeme, zatiaľ sme žiadnu ponuku nedostali,“ povedal jej hovorca Gabriel Tóth.

Stavba nemocnice na Boroch ide podľa neho podľa plánu. O nemocnici už rokovali s ministerstvom aj v minulosti. Tóth hovorí, že to je prirodzené, keďže ide o významný projekt. „Informujeme o tomto projekte pravidelne všetky relevantné strany vrátane predstaviteľov vlády.“

Nemocnica Penty

  • otvorenie: 2021
  • počet lôžok: 400
  • počet zamestnancov: 1200
  • mala by stáť: 100 miliónov

Denník N sa pýtal odborníkov, politikov aj bývalých ministrov na to, za akých podmienok by pre štát bolo výhodné, aby kúpil nemocnicu Penty na Boroch.

Tomáš Drucker, bývalý minister zdravotníctva, nominant Smeru

Je potrebné mať analýzu porovnávajúcich scenárov a posúdenie Inštitútu finančnej politiky tak, ako sa to vždy má robiť. Na jednej strane Bratislava už potrebuje 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie