Denník N

Trumpovo škaredé víťazstvo: S Rusmi nekolaboroval, s jeho marením vyšetrovania je to zložitejšie

Zverejnená Muellerova správa. Foto - tasr/ap
Zverejnená Muellerova správa. Foto – tasr/ap

Zverejnili dlhoočakávanú Muellerovu správu o vyšetrovaní prepojenia Trumpovej kampane na Rusko.

Vyšetrovanie trvalo 22 mesiacov a stálo 25 miliónov dolárov. Tím okolo špeciálneho prokurátora Roberta Muellera vypočul asi 500 svedkov a obvinil z rôznych zločinov desiatky ľudí.

Americké ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok zverejnilo čiastočne začiernenú 448-stranovú správu z Muellerovho vyšetrovania. Tá by mala celý škandál uzavrieť – no možno sa tak nestane.

Dve časti

Správa je rozdelená na dve časti podľa toho, aký zločin mohol spáchať Donald Trump. Prvá sa venuje tomu, či sa v tom čase republikánsky kandidát na prezidenta alebo jeho tím tajne dohodol alebo konšpiroval (z angličtiny collusion) s predstaviteľmi ruskej vlády v kampani pred prezidentskými voľbami v roku 2016.

Správa nepochybuje o tom, že Rusko (zverejnením e-mailov Demokratickej strany a Hillary Clintonovej) „výrazne a systematicky“ zasiahlo do volieb. Napriek tomu, že došlo k viacerým kontaktom medzi Trumpovými ľuďmi a predstaviteľmi Ruska, vyšetrovatelia nenašli dostatok dôkazov, aby sa dalo hovoriť, že sa spolu spolčili s cieľom ovplyvniť voľby.

„Hoci vyšetrovanie zistilo, že ruská vláda si myslela, že bude mať prospech, ak sa Trump stane prezidentom a snažila sa, aby dosiahla taký výsledok, a Trumpova kampaň očakávala, že môže mať volebnú výhodu z informácií, ktoré Rusi ukradli a zverejnili, vyšetrovanie nezistilo, že by členovia Trumpovej kampane konšpirovali alebo koordinovali svoje kroky s ruskou vládou v snahe ovplyvniť voľby,“ píše sa v správe.

V júni 2016 sa napríklad v New Yorku v mrakodrape Trump Tower stretli Donald Trump junior či prezidentov zať Jared Kuschner s ruskou právničkou. No podľa vyšetrovania ani v tomto prípade nedošlo k „vedomému porušeniu zákona„.

Maril vyšetrovanie?

Trochu komplikovanejší záver vyplýva z druhej časti správy, ktorá sa venuje tomu, či Donald Trump už ako americký prezident maril vyšetrovanie (z anglického obstruction). Napríklad v prípade aféry Watergate musel prezident Richard Nixon odstúpiť nie preto, že by sa dokázalo, že vedel či nariadil odpočúvanie kancelárie Demokratickej strany v slávnom washingtonskom hoteli, ale hlavne preto, že bránil vyšetrovaniu napríklad tým, že dal vymeniť vyšetrovateľa, ktorý sa tomu venoval.

Donald Trump toto napokon neurobil a Mueller vyšetrovanie začal aj ukončil. No podľa správy minimálne v desiatich „epizódach“ sa jeho konanie dá chápať aj ako marenie spravodlivosti.

Napríklad v júni 2017 prezident volal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie