Denník N

Ukrajina si zvolila za prezidenta komika. Kto je Volodymyr Zelenskyj, prečo vyhral a ako chce vládnuť

Foto - AP
Foto – AP

Volodymyr Zelenskyj vyhral, pretože Ukrajinci chcú zmenu. Tu sa však podoba s úspechom Zuzany Čaputovej končí.

Už to nie je vtip. Politický outsider a komik Volodymyr Zelenskyj sa podľa prvých povolebných odhadov nedeľných volieb stal novým ukrajinským prezidentom.

Svoju kandidatúru pritom oznámil len pred necelými štyrmi mesiacmi, počas silvestrovskej noci. V televízii, kde vysielajú jeho šou Sluha ľudu o učiteľovi, z ktorého sa stane prezident, čo sa postaví proti oligarchom a korupcii. Teraz sa ním stal naozaj.

V druhom kole mu dalo hlas vyše 73 percent voličov, odchádzajúci prezident Petro Porošenko získal menej než 25 percent.

Porošenko po zverejnení odhadov uznal svoju porážku. Vyhlásil, že napriek neúspechu z politiky neodíde. Vyzval svojich stúpencov, aby sa nikdy nevzdali.

Oficiálne výsledky budú v pondelok.

Takto sa to na Silvestra začalo.

https://www.youtube.com/watch?v=YAEsoFBkTqg

Prečo práve on

Zelenskyj, ktorý svoju kariéru postavil na rozprávaní vtipov, nepotreboval na víťazstvo veľa.

„Za posledných 30 rokov je Zelenskyj jedným z najznámejších umelcov na Ukrajine, každý ho pozná, od východu po západ,“ vraví Natalija Gumeňuková, šéfka a spoluzakladateľka ukrajinskej nezávislej televízie Hromadske, ktorá vznikla počas dramatických týždňov revolúcie na Majdane.

„Je známy, populárny a nikdy nebol v politike. To v súťaži so všetkými ostatnými politikmi stačilo, pretože na Ukrajine je veľká nespokojnosť vo všeobecnosti a zvlášť veľká nespokojnosť s politikmi,“ vysvetľuje raketový vzostup novej ukrajinskej politickej hviezdy znalec ukrajinskej politiky a bývalý slovenský vicepremiér a minister financií Ivan Mikloš.

Pripomína, že všetci politici – či už súčasní, alebo bývalí – majú negatívne hodnotenie násobne vyššie ako pozitívne. „Porošenkovo hodnotenie je podobné tomu Ficovmu: okolo 20 % pozitívne, ale 80 % negatívne,“ hovorí Mikloš, ktorý už niekoľko rokov pôsobí v Kyjeve ako šéf zahraničných poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.

Zelenskij si navyše v kampani vyskúšal naostro niečo, čo už medzi Ukrajincami zafungovalo na televíznych obrazovkách v sitcome Sluha ľudu. Šou má už tretiu sériu a Zelenskyj bol nielen jej hlavnou hviezdou, ale aj producentom ako šéf spoločnosti Kvartal 95, ktorej je majiteľom a ktorá z neho urobila dolárového milionára.

Žiadna šou na kanáli 1+1 nemá takú sledovanosť. Videlo ju 20 miliónov ľudí v televízii a niekoľkonásobne viac na YouTube a dostala sa aj do ponuky Netflixu.

Skutočnou otázkou podľa Gumeňukovej teraz ostáva, či bude Zelenskyj schopný presadiť to, čo doteraz hral podľa dobre napísaného scenára. „Áno, veľa ľudí verí, že je úplne nový, a keďže je outsider, môže priniesť zmenu. Zároveň si veľa ľudí nie je istých, či na to bude mať.“

Foto – AP

Vyhral inak ako Čaputová

Zelenského úspech je postavený na nechuti k starej politickej elite, ako to bolo aj v prípade víťazky slovenských prezidentských volieb. Tu sa však podobnosť končí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie