Denník N

Kiska očakáva pre sledovanie novinárov razantné kroky od premiéra. Pellegrini: Konáme

Marian Kočner. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marian Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sledovanie novinárov a popritom aj chránených členov vlády na objednávku organizovaného zločinu je zlyhaním štátnej moci, povedal prezident. Podľa Zuzany Čaputovej sú nové informácie desivé. Sledovanie odsudzujú aj ďalší politici.

Väčšina politikov je znechutená z toho, ako organizovaný zločin sledoval novinárov a popritom aj niektorých politikov. Podrobnosti zverejnil Denník N vo štvrtok večer.

Marian Kočner si objednal sledovanie novinárov aj ich rodinných príslušníkov. Komando, ktoré najal bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth, mapovalo denný režim novinárov: ako vozia deti do školy alebo do škôlky, na akých autách jazdia, s kým sa stretávajú, ako bývajú.

Vyhotovovali z toho fotografie aj videá. Jedným z takto sledovaných novinárov bol aj Ján Kuciak, ktorého vlani vo februári zavraždili. Z objednávky vraždy je obvinený Marian Kočner.

„Sledovanie novinárov a popritom aj chránených členov vlády na objednávku organizovaného zločinu je zlyhaním štátnej moci. O to horším zlyhaním, keď každý deň vychádzajú najavo nové informácie o prepojení mafie na najvyššie zložky orgánov činných v trestnom konaní, ktoré gangstrom asistujú a kryjú ich,“ povedal prezident Andrej Kiska.

„Očakávam razantné konanie predsedu vlády, zverejnenie konkrétnych opatrení, aby sa mohli všetci občania tejto krajiny cítiť bezpečne,“ dodal prezident.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) vyhlásil, že sledovanie súkromia akéhokoľvek občana je absolútne neprípustné a môže sa diať iba v prípade podozrení z vážneho porušovania zákonov a po vydaní povolení od príslušných orgánov. „Všetky príslušné orgány musia robiť všetko preto, aby sa nič podobné už v budúcnosti neopakovalo,“ povedal premiér.

„Po svojom nástupe do kresla predsedu vlády som veľmi jednoznačne ako jednu z priorít oznámil vyšetrenie vraždy dvoch mladých ľudí. Človek podozrivý z objednávky tohto činu ako aj vykonávatelia sú dnes vo vyšetrovacej väzbe. Ak sa s objednávateľom vraždy spája aj sledovanie novinárov, som presvedčený, že nezávislé orgány činné v trestnom konaní celú záležitosť vyšetria, v duchu demokratického a právneho štátu, akým Slovensko bezpochyby je,“ dodal premiér.

Sledovanie novinárov odsúdila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie