Denník N

Čo štát riskuje a čo získa, ak kúpi nemocnicu od Penty

Novú nemocnicu Penty stavajú v štvrti Bory, neďaleko obytných domov. Foto N - Vladimír Šimíček
Novú nemocnicu Penty stavajú v štvrti Bory, neďaleko obytných domov. Foto N – Vladimír Šimíček

25. október 2012: Robert Fico sedí na kontrolnom dni na ministerstve zdravotníctva a ministerke Zuzane Zvolenskej prikazuje, že má v „blízkom čase“ predstaviť, kde a ako štát postaví novú nemocnicu v Bratislave.

Odvtedy uplynulo viac ako šesť rokov a Bratislava stále novú nemocnicu nemá. Štát dokonca nevie ani obstarať firmu, ktorá by mala zbúrať starý skelet, ktorý stojí už 30 rokov na bratislavských Rázsochách.

Premiér Peter Pellegrini tak rokuje o inom pláne, ktorý priznáva, že štát novú nemocnicu v dohľadnom čase postaviť nedokáže. Jedným zo scenárov je, že by štát odkúpil nemocnicu, ktorú na bratislavských Boroch stavia skupina Penta. Tá by mala fungovať od roku 2021, teda už o dva roky.

V stredu po rokovaní vlády by o tom s Pentou mal premiér Pellegrini rokovať. Tým, aké výhody a nevýhody by mala nemocnica na Rázsochách a na Boroch, sa zaoberalo v minulosti aj ministerstvo zdravotníctva.

Denník N sa pozrel na to, aké výhody a riziká by táto kúpa mala. Vychádza pritom z informácií z vládnej analýzy, ale aj od odborníkov na zdravotníctvo, ktorých oslovil.

Foto Denník N – Vladimír Šimíček

Výhody kúpy nemocnice na Boroch

Nová nemocnica by fungovala skôr

Najväčšou výhodou odkúpenia nemocnice Penty štátom je čas. Štát dnes zlyháva vo verejnom obstarávaní, a nevie pre námietky dokončiť ani súťaž na firmu, ktorá by mala zbúrať starý skelet na Rázsochách. To ešte nezačal súťaž na to, ako by mala nemocnica vyzerať alebo na to, kto by ju mohol postaviť.

Penta má pri stavbe svojej nemocnice na Boroch výhodu – nie je povinná robiť verejné obstarávanie, ktoré je často zdĺhavé a dá sa cez námietky umelo predlžovať a robiť tak obštrukcie.

Ak sa teda Penta definitívne rozhodne, že nemocnicu postaví, určite ju postaví skôr ako štát.

Ak by sa štát rozhodol nemocnicu Penty kúpiť, mohol by

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislavské nemocnice

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie