Denník N

Voľba natruc a voľba mesiáša sú dôkazom krízy Ukrajiny

Prošenko vs. Zelenskyj. Foto - TASR/AP
Prošenko vs. Zelenskyj. Foto – TASR/AP

V krajine, ktorá je vo vojne a vyhýbajú sa jej investície, je ťažké robiť reformy a zvyšovať životnú úroveň.

Ak chcete pochopiť, v akej hlbokej kríze je Ukrajina, stačí sa pozrieť na výsledok nedeľného druhého kola prezidentských volieb. Ak môže herec a zabávač vyhrať voľby rekordným ziskom 73 percent hlasov, určite to nie je prejav toho, že v ukrajinskej politike vládnu normálne pomery.

Ak to navyše dosiahne niekto, kto svoju kandidatúru oznámil práve na Silvestra pred necelými štyrmi mesiacmi, človek bez politických skúseností, s ktorým navyše žiadne reálne skúsenosti nemajú ani voliči, je to jasný dôkaz hlbokej politickej krízy.

Ak je to ešte i človek, ktorý sa o vlastných plánoch pred voľbami vyjadril len veľmi hmlisto a vo všeobecnosti všeličo z toho, čo konkrétnejšie hovorí, znelo skôr znepokojivo. Čo napríklad znamená sľubované zrušenie imunity poslancov a sudcov? Obmedzenie ich trestnoprávnej imunity môže byť v poriadku, úplné zrušenie je však nebezpečné a ľahko zneužiteľné.

No napriek všetkým nejasnostiam ho volili tri štvrtiny občanov. Je zjavné, že vo vážnej kríze nie je len politika. Ukrajinskí voliči hlasovali proti pomerom, proti chudobe, proti korupcii, proti kriminalite, proti beztrestnosti oligarchov, skorumpovaných politikov a úradníkov na všetkých úrovniach.

Hlasovali proti mafiánskemu štátu – právom o ňom hovoríme na Slovensku, na Ukrajine je to však všetko minimálne o jednu triedu horšie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Komentáre

Teraz najčítanejšie