Denník N

Myslia si, že sú najmenší rasisti a sexisti, no v skutočnosti majú najväčšie predsudky

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Majú predsudky, no nevedia o nich.

Americký prezident Donald Trump sa v minulosti údajne vyjadril, že viaceré krajiny v Latinskej Amerike a Afrike sú „prdel sveta“ (z angl. shithole), „všetci Haiťania majú AIDS“ a Nigérijčania žijú v chatrčiach.

Hoci viaceré vyjadrenia neskôr poprel, iní potvrdili, že sa vyjadroval „nenávistne, vulgárne a rasisticky“.

Trump na svoju obranu následne podotkol: „Som najmenej rasistický človek, akého ste kedy stretli.“

Uvedeným citátom sa začína nový článok, ktorý tento mesiac vydali psychológovia Keon West a jeho kolegyňa Asia Eaton v časopise Personality and Individual Differences.

Autori pôsobia na Goldsmiths, University of London a Florida International University.

Článok sa venuje Dunning-Krugerovmu efektu, ktorý znamená, že svoje znalosti a schopnosti najviac preceňujú tí, ktorí ich majú najmenšie.

Vedcov v novej štúdii zaujímalo, či spomenutý jav platí aj v oblasti rasizmu a sexizmu, takže skúmali, či sa jedinci s nenávistnými postojmi k ľuďom odlišnej farby pleti a pohlavia v najväčšej miere považujú za rovnostárskych (z angl. egalitarians) a bez predsudkov.

Potvrdili Dunning-Krugerov efekt

Prvého experimentu sa zúčastnilo niečo vyše 140 londýnskych vysokoškolákov. Respondentov požiadali, aby na škále od 0 po 99 ohodnotili, či sú menej rasistickí ako (1) ich spolužiaci a (2) iní ľudia v Spojenom kráľovstve. Ak zadali 50, znamenalo to, že sa považujú za čistý priemer.

Následne sa ich vedci pýtali na pocity spojené s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Omyly mysle

Veda

Teraz najčítanejšie