Denník N

Karel Poborský takmer zomrel: Stačilo, aby som do nemocnice prišiel o deň neskôr

Karel Poborský po prestupe do Sparty Praha v roku 2002. Foto - archív TASR
Karel Poborský po prestupe do Sparty Praha v roku 2002. Foto – archív TASR

Pred 23 rokmi sa Česi prvý raz v ére samostatnosti dostali na vrcholový turnaj a hoci na Eure v Anglicku vôbec neboli favoritmi, dostali sa až do finále, kde prehrali s Nemeckom.

Na začiatku šampionátu bol ich najväčšou hviezdou záložník Patrik Berger z Borussie Dortmund, ale ten najpamätnejší moment z ich skvelých výkonov na turnaji predviedol Karel Poborský.

Napriek tomu, že hral iba v českej lige za Slaviu Praha, dostal sa do najlepšej zostavy turnaja a vo štvrťfinále strelil nádherný gól portugalskému brankárovi Vítorovi Baíovi. Po rýchlej individuálnej akcii sa dostal pred súperovu šestnástku a keď si všimol, že Baía proti nemu vybehol, pohodlne ho prehodil krásnym lobom.

„Vedel som, že to bude gól. Len som dúfal, že lopta nepreletí nielen brankára, ale aj bránu,“ povedal. Čechom zabezpečil prekvapujúci postup do semifinále, ale spomínal, že oslavoval iba večerou, pohárom piva a išiel spať.

Poborskému Euro 1996 vyšlo skvele a získal ho Manchester United v ére, keď ešte aj najväčšie veľkokluby nakupovali hráčov podľa výkonnosti na jednom záverečnom turnaji, hoci v dnešnej ére skautingu a zapojenia dát do prestupovej politiky sa to už považuje za veľmi zaostalé.

Na Old Trafforde ho fanúšikovia mali radi a obľúbil si ho aj legendárny manažér Sir Alex Ferguson, ktorý o ňom raz povedal, že vyzerá, „akoby mal hrať za Led Zeppelin, nie za Manchester United“.

Skončil v kóme

Pred troma rokmi však Poborský takmer zomrel. V nedávnom rozhovore pre britské noviny The Guardian priznal: „Ak by som prišiel do nemocnice o deň neskôr, teraz sa nerozprávame. Prišiel som už neskoro na to, aby zistili, z čoho som vlastne dostal infekciu. Rovno ma dali do kómy. Keď som sa zobudil, spýtali sa ma, ako sa volám, a ukázali mi ‚seven times table‘ (tabuľku s násobkami čísla sedem – pozn.red.).“

Poborský bol v zlom stave a hrozila mu smrť: „Mal som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie