Denník N

Dokument BBC: Klimatická zmena je najväčšou hrozbou za tisíce rokov

Podľa dokumentu BBC čelíme možnej katastrofe globálnych rozmerov. Foto – Fotolia
Podľa dokumentu BBC čelíme možnej katastrofe globálnych rozmerov. Foto – Fotolia

Koncentrácia CO2 je na najvyššej úrovni za ostatných niekoľko miliónov rokov, populácie živočíchov klesajú o desiatky percent, topia sa ľadovce, v moriach sú plasty a zvyšuje sa výskyt extrémneho počasia. Ak okamžite nezasiahneme, hrozí katastrofa.

„V tejto chvíli čelíme najväčšej hrozbe za ostatných niekoľko tisíc rokov – klimatickej zmene,“ hovorí v úvode nového dokumentu od BBC Sir David Attenborough.

Známy britský prírodovedec, moderátor a dokumentarista prírody sa popularizácii prírodných krás venuje celé desaťročia, no dosiaľ sa na divákov neobracal s takou naliehavosťou. Zem je v zlom stave a ak sa máme vyhnúť globálnej katastrofe, musíme okamžite konať, tvrdí.

„Vedci po celom svete sa zhodujú, že ak bude pokračovať otepľovanie planéty, hrozí, že nás čaká zničujúca budúcnosť,“ hovorí Attenborough, ktorý dokumentom sprevádza.

Podľa neho čelíme možnej katastrofe globálnych rozmerov. „Ak v nasledujúcom desaťročí nepodnikneme radikálne kroky, môže sa stať, že v prírode spôsobíme nenapraviteľné škody a spoločnosti skolabujú,“ dodal.

Nárast teploty

Takéto varovania o negatívnom vplyve klimatickej zmeny na prírodu a ľudskú spoločnosť nie sú zďaleka ojedinelé, práve naopak.

V parížskej klimatickej dohode z roku 2015 sa krajiny zaviazali, že udržia zvyšovanie globálnej teploty na úrovni do 2 stupňov Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím a budú sa usilovať o to, aby sa priblížili k hranici 1,5 stupňa.

V súčasnosti stúpla globálna teplota už o zhruba 1 stupeň a podľa minuloročnej mimoriadnej správy Medzivládneho panelu o zmene klímy (IPCC) môžeme úroveň 1,5 stupňa dosiahnuť už okolo roku 2035.

„Na každom náraste teploty záleží, obzvlášť preto, že oteplenie o 1,5 stupňa a viac zvyšuje riziko spojené s dlhotrvajúcimi a nezvratnými zmenami, napríklad so stratou niektorých ekosystémov,“ povedal Otto Pörtner z Medzivládneho panelu o zmene klímy.

NASA uvádza, že ostatných päť rokov bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie