Denník N

Lonnie Holley: trubadúr traumy a po****ej Ameriky

Autodidakt a hudobný amatér, s ktorým chce spolupracovať špička scény. Zažiť ho bude možné v nedeľu v bratislavskej Fuge.

Narodil sa ako siedme dieťa z dvadsiatich siedmich. Opatrovateľka, ktorá na neho mala chvíľu dozerať, ho zabudla vrátiť. Neskôr ho vymenila za fľašu whisky. Ešte ako malého ho zrazilo auto a na tri mesiace upadol do kómy. Keď sa prebral, strčili ho do školy pre černošské deti s brutálnym učiteľským zborom.

S krvavými ranami utiekol a vybral sa hľadať svoju mamu. Vedel, že by mala žiť v nejakom slume pri letisku. Nakoniec pri letiskovej dráhe skončil sám. Vo vlastnom svete, ktorý pre bežné oko pôsobil ako skládka odpadu. V skutočnosti išlo o umelecký „environment“ a životné dielo hľadajúcej duše.

To je len malý výrez z tŕnistej biografie amerického umelca, hudobníka a performera Lonnieho Holleyho (ročník 1950). Preplieta sa v ňom skutočná brutalita, imaginácia, spiritualita a prevrátený americký sen. Máme do činenia s umeleckým a hudobným samorastom, ktorý vzišiel z ničoty a prachu ulice. Originál, ktorý sa vyhýba bežným chodníkom umeleckého „priemyslu“ a napriek tomu vystavuje vo svetoznámych galériách a spolupracuje so smotánkou nezávislej hudobnej scény. Lonnie Holley si nežiada vašu pozornosť. A práve preto sa ho oplatí spoznať.

Umelcom náhodou

Jedného dňa začal horieť dom jeho sestry a dve jej deti v ňom zomreli. Otrasený, zmietaný žiaľom a zufalý z toho, že nevedel, čo urobiť, zobral Holley

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie