Denník N

Penta predstavila nemocnicu, ktorú chce kúpiť Pellegrini. Skupina neverí, že štát postaví Rázsochy (vizualizácie)

Vizualizácia nemocnice Bory. Zdroj - Penta
Vizualizácia nemocnice Bory. Zdroj – Penta

Nemocnica Penty v bratislavskej časti Bory by mala začať naplno fungovať v januári 2022.

Deň po prvom oficiálnom rokovaní Penty a premiéra Petra Pellegriniho (Smer) o možnej kúpe nemocnice v Bratislave ju finančná skupina predstavila aj verejnosti.

Najväčšia finančná skupina v zdravotníctve pripomenula, že síce chce spolupracovať so štátom, ale nie tak, že by štát nemocnicu kúpil. Partner Penty Eduard Maták vylúčil aj to, že by so štátom išli do spoločného PPP projektu.

Nemocnicu chce Penta dokončiť a prevádzkovať sama. Maták povedal, že ako občan si nevie predstaviť ani to, že by štát kúpil budovu nemocnice a Penta by ju prevádzkovala. Tak to je napríklad v regionálnych nemocniciach Svet zdravia, ktoré Penta prevádzkuje, ale budovy vlastní štát.

„Nevidím dôvod, prečo by sme teraz na začiatku mali niečo predávať. A určite nie štátu, lebo som presvedčený, že štát nie je schopný manažér,“ povedal partner Penty.

Premiér Pellegrini odôvodňoval snahu kúpiť nemocnicu Penty aj tým, že u súkromného vlastníka nevie, kedy sa nemocnicu rozhodne predať. Maták to vylučuje: „My podľahneme možno pokušeniu predať náš menšinový podiel v Petit Presse oveľa skôr, ako podľahneme pokušeniu predať podiel vo Svete zdravia,“ povedal redaktorovi denníka Sme, ktorý vydáva Petit Press, menšinovo vlastnené Pentou.

Maták pochybuje, že by štát

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislavské nemocnice

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie