Denník N

Aj Štefánik mohol mať v sebe kus pankáča. RTVS odvysiela miniseriál Mohyla

Detské filmy či seriály recenzovať nezvykneme, ale teraz nastal čas na výnimku. V nedeľu RTVS odštartuje seriál Mohyla o živote Milana Rastislava Štefánika, ktorý môžu pozerať s potomkami rodičia a nebudú sklamaní. Film Andreja Kolenčíka totiž stojí za to.

Nie je vôbec nudný ani príliš vlastenecký, nepôjde o učebnicu dejepisu ani nejakú suchopárnu nalievareň vedomostí. Mohyla je vydarený dobrodružný film, ktorý má navyše aktuálny rozmer: po týždni s anketou o najväčšom Slovákovi, kde komunista smel obhajovať Gustáva Husáka, je to skvelá príležitosť pre RTVS napraviť si u diváka povesť.

„Niekedy vyjdú tie najšialenejšie nápady. Mne s Masarykom a Benešom napríklad vyšlo Československo,“ spomína v scenári Štefánik a naozaj nepôjde o výchovnú nudu.

Hrdinami príbehu sú tri deti na nezvyčajnej exkurzii. Tablet, Anika a Dany sa počas školského výletu k mohyle na Bradle odpoja od svojej triedy a prežijú dobrodružný trip. Ukáže sa, že ten fantastický svet, kam sa spolu prepadli, je svetom spomienok generála, ktorý sa na ceste stáva ich sprievodcom.

Na lepšiu predstavu, ako to vyzeralo, skúste skombinovať animácie Monty Python’s s filmami Karla Zemana a s výchovnými reláciami pre deti.

Seriál vznikal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie