Denník N

Krásna Hôrka je aj sedem rokov po požiari neprístupná: dlhé vstávanie z popola (reportáž)

Hrad Krásna Hôrka. Foto N - Andrej Bán
Hrad Krásna Hôrka. Foto N – Andrej Bán

Nedávny požiar Notre-Dame pripomenul tragédiu inej vzácnej pamiatky. Francúzi sú odhodlaní katedrálu do piatich rokov obnoviť. Nám sa to s hradom zo 14. storočia nepodarilo ani po siedmich. Prečo?

Obrazy horiacej Krásnej Hôrky (aj) vďaka spravodajskej televízii CNN obleteli svet. A zatemnili fakt, že na Slovensku boli v ten deň parlamentné voľby.

V sobotu 10. marca 2012 si pracovník SBS, ktorá zabezpečuje ochranu objektu, krátkou pred jednou hodinou popoludní všimol plamene. Šírili sa takou rýchlosťou, že stihol iba zavolať hasičov, poslať na poslednú chvíľu preč návštevníkov a sám utiekol do bezpečia. Auto, ktoré mal zaparkované pod hradným múrom, už zachrániť nestihol.

Desať minút ohňa, sedem rokov trápenia

Očití svedkovia hovorili o desiatich minútach, počas ktorých sa oheň rozšíril z porastu na skalnom brale tak, že zachvátil šindľové strechy. Príčina? Dvaja miestni chlapci neopatrným zaobchádzaním s cigaretou zapálili trávu na hradnom kopci.

Požiar najviac poničil v Krásnej Hôrke gotický hrad, kde sa uskutočnila v roku 1982 rekonštrukcia. Časť stropu sa prepadla, oheň zničil niektoré exponáty – meče a iné historické zbrane. Naopak, interiéry a exponáty dolného a stredného hradu, ako aj Františkino múzeum sa zachovali bez poškodenia. Celkovo zachránili 90 percent všetkých exponátov. Požiarom nepoškodená ostala aj múmia Žofie Serédiovej, ktorú v minulosti poškodili vandali. Tí ukradli vzácny prsteň s malíčkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie