Denník N

V Žiline je asi 300 zadlžených detí, ombudsmanka žiada ministra financií, aby zakročil

Obyvateľka Bratislavskej ulice v Žiline Simona Balogová s dcérou. Foto N – Peter Kováč
Obyvateľka Bratislavskej ulice v Žiline Simona Balogová s dcérou. Foto N – Peter Kováč

Nový primátor Žiliny Peter Fiabáne (nezávislý) tvrdí, že vedenie mesta sa bude snažiť situáciu riešiť aj bez toho, aby ministerstvo muselo vydať metodické usmernenie.

Môže sa stať dlžníkom dieťa, ktoré doplatí na nedoplatky svojich rodičov? Ombudsmanka Mária Patakyová aj Ústavný súd, na ktorý sa verejná ochrankyňa práv obrátila, tvrdia, že takáto prax niektorých mestských samospráv musí skončiť.

Obeťou dlhov rodičov sú deti v Žiline, ktorých rodiny nemajú zaplatené poplatky za odpad, a tak nemôžu na rozdiel od ostatných Žilinčanov jazdiť mestskou dopravou zdarma. Ústavný súd podanie Patakyovej odmietol, v odôvodnení však konštatuje, že zadlžené deti sú problémom a mestá by mali prihliadať na najlepší záujem dieťaťa.

Ombudsmanka preto odporučila ministerstvu financií, aby vydal usmernenie k zákonu o miestnych daniach, aby na Slovensku nepribúdali detskí dlžníci.

Ministerstvo financií zmenilo postoj

„Ministerstvo financií túto tému analyzuje,“ odpísalo tlačové oddelenie ministerstva. Tvrdí, že ak je poplatník dieťaťom a nie je spôsobilý na právne úkony, má v súčasnosti jeho povinnosti plniť zákonný zástupca alebo opatrovník. „Na ďalšie otázky je v tejto chvíli predčasne reagovať.“

Ombudsmanka oponuje, že pred dvoma rokmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie