Denník N

Zo správania určuje, či klameme: Metóda je spoľahlivá ako odtlačky prstov na vražednej zbrani

Cliff Lansley vystúpil na Slovensku na konferencii European Compliance Forum 2019 zameranej na význam a efektivitu compliance programov (nastavenie vnútorných pravidiel fungovania spoločnosti) v biznise. Foto – Deloitte
Cliff Lansley vystúpil na Slovensku na konferencii European Compliance Forum 2019 zameranej na význam a efektivitu compliance programov (nastavenie vnútorných pravidiel fungovania spoločnosti) v biznise. Foto – Deloitte

Podľa čoho rozpoznáme lož, existujú dokonalí klamári, sú emócie univerzálne, funguje polygraf, je niečo na freudovských prerieknutiach a funguje stratégia „dobrého a zlého“ policajta? Odpovedá psychológ Cliff Lansley.

„Ak človek vraví, že je smutný a skľúčený, lebo má nezvestnú manželku, no v skutočnosti ju zabil, znamená to, že emóciu smútku musí fingovať, keďže ju v skutočnosti necíti. Pôžitok z vraždy sa môže prejaviť ako mikrovýraz, ktorý je veľmi rýchly a nepodlieha vedomej kontrole. Mikrovýrazy majú menej ako pol sekundy a väčšina z nich nastáva v rozmedzí od 200 milisekúnd do pol sekundy,“ vraví v rozhovore pre Denník N psychológ a behaviorálny analytik Cliff Lansley. 

Psychologička Maria Konnikova a autorka knihy The Confidence Game o psychológii podvodníkov hovorí, že neexistuje „Pinocchiov nos“, čiže jednoznačný znak, na základe ktorého určiť, či človek klame. Čo si myslíte o tejto námietke?

Súhlasím s tým, že neexistuje jeden taký znak, preto vychádzame až z 27 znakov. Sú spoľahlivé a máme o nich dostatok empirických dôkazov. Radíme ich do šiestich komunikačných oblastí – päť sa týka tváre, päť tela, tri hlasu, sedem psychofyziológie (odvetvie psychológie, ktoré skúma vzťahy medzi duševnými a neurofyziologickými procesmi – pozn. red.), tri rečového prejavu a zvyšok obsahu prejavu. Pri určovaní pravdy a lži nevychádzame nikdy z jediného znaku – potrebujeme minimálne tri znaky z dvoch komunikačných oblastí počas siedmich sekúnd vypočúvania.

Ako ste si v takom prípade istý, že človek klame?

Na 90 percent.

Existujú ľudia, ktorí dokážu dokonale zamaskovať lož?

Ani psychopati to nedokážu dokonale. Niekoho spraví šťastným to, že si večer otvorí pohár piva, psychopata zase poteší, ak sa pozerá na obrázky tela, ktoré rozštvrtil. Ak by sme ho vypočúvali, ukázali by sme mu obrázky mŕtveho tela. Bežný človek by pociťoval zhnusenie a bol by veľmi rozrušený, čo by sa prejavilo na jeho tvári, tele či hlase. Psychopat by prejavil mikrovýrazy šťastia.

Dokážete zaklamať tak, že by to nikto nespoznal, ak sa problematike detekcie pravdy a podvádzania venujete vyše 20 rokov?

Dokážem oklamať väčšinu ľudí o veciach, na ktorých mi veľmi nezáleží. No ak ide o veci, ktoré sa týkajú ľúbostného pomeru, peňazí či kariéry, nedokážem oklamať ľudí, ktorí podstúpili náš tréning, hoci len štvordňový. Prirovnal by som sa k predmetu s otvormi, z ktorých tečie – dokážem zamaskovať možno tri kanály, no zvyšné tri by ma prezradili. Pre mňa aj pre iných platí, že nemôžeme predbehnúť svoj autonómny nervový systém, ktorý sa zapojí pred vedomým rozvažovaním. Možno by som pri lži vedel kontrolovať svoje dýchanie, tvár a telo, no tak by som sa na to sústredil, že by som sa po čase preriekol alebo by som zmenil hlas v nevhodnej situácii. Trénovaný človek by si to všimol.

Ako vám tvár napovie, či niekto klame?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rozhovory

Veda

Teraz najčítanejšie