Denník N

7 dobrých správ: Spišské Podhradie bude mať Zelené strechy, dažďovú vodu využijú na zavlažovanie

Spišské Podhradie. Foto - TASR
Spišské Podhradie. Foto – TASR

Lekári v Brne vrátili sluch dieťaťu, pre študentov Filozofickej fakulty UK v Bratislave pripravujú nový priestor na voľný čas a na Pustý hrad pri Zvolene by mal premávať vláčik. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Gorily sa odfotili so svojimi záchrancami

Na fotografii sú štyri postavy – dvaja muži a dve gorily, ktoré tak pózujú so svojimi záchrancami. „Gorily ich vnímajú ako vlastných rodičov,“ povedal pre BBC Innocent Mburanumwe z Národného parku Virunga v Konžskej demokratickej republike, kde vznikla snímka.

Gorily Ndakazi a Ndeze tam vychovávali, odkedy im pytliaci zabili rodičov. Zvieratá vtedy mali dva a štyri mesiace a v národnom parku vyrastali so svojimi záchrancami a ošetrovateľmi.

„Bol som veľmi prekvapený, keď som to videl. Je neobvyklé vidieť gorilu, ako stojí na dvoch nohách a napodobňuje človeka,“ uviedol Mburanumwe.

2. Brnianski lekári vrátili chlapcovi sluch

Lekári Detskej nemocnice v Brne vložili prvýkrát ušný implantát do kosti lebky za uchom a vrátili tak sluch 12-ročnému Martinovi. Ten odmalička veľmi zle počul pre nesprávne sa vyvíjajúci sluchovod.

„Implantát sa voperuje za ucho pod kožu do kosti lebky. Potom sa to do niekoľko týždňov zahojí a zvonku na hlavu sa priloží procesor, ktorý sníma zvukové vlny,“ popísal pre ČT24 prednosta kliniky detskej otorinolaryngológie Milan Urík.

Operácia stála okolo 400-tisíc korún (približne 15 500 eur) a uhradila ju poisťovňa. Prebehla koncom minulého roka, ale lekári o nej informovali s odstupom, keď chlapec absolvoval úspešnú rekonvalescenciu a žije bez väčších obmedzení.

3. Zober babku na kávu a dedka na pivo

„Naši vrstovníci pre povinné rodinné akcie vnímajú stretnutia s prarodičmi ako peklo, my z toho preto chceme urobiť cool záležitosť,“ povedala pre Aktuálně.cz 25-ročná Anna Košlerová, jedna zo zakladateľov projektu #kafesbabi a #pivosdědou. Ten má posilniť vzťahy medzi mladými a ich starými rodičmi tak, že s nimi ich vnuci a vnučky začnú tráviť viac času.

Košlerová vyrastala v zahraničí a keď jej umrel otec,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie