Denník N

Režisér Bebjak: My sme dopustili túto spúšť a teraz to po nás musia mladí napravovať

Peter Bebjak. Foto - DNA Production
Peter Bebjak. Foto – DNA Production

Film o úteku dvoch slovenských väzňov z Osvienčimu má byť jeho najdrahším projektom. „Nie je naším cieľom, aby zarobil veľa peňazí. Skôr chceme, aby svojou témou ovplyvnil čo najviac ľudí,“ hovorí Peter Bebjak.

Pred pár dňami po Bratislave pochodovali kotlebovci, lebo Najvyšší súd rozhodoval o rozpustení ich strany. Zdá sa, že váš film Správa o úteku Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu z Osvienčimu bude aj mimoriadne aktuálny.

Myslím si, že táto téma je stále aktuálna. Neviem, čo sa musí stať, aby títo ľudia konečne pochopili, že toto nie je cesta, ktorou by sme mali ísť. No hlavne to musia pochopiť všetci tí, ktorí s nimi sympatizujú. Neviem, či je za tým len vzdor, alebo aj preberanie myšlienok kotlebovcov. Či sú tí ľudia, ktorí ich volia, len nahnevaní na politikov a svoj odpor dávajú najavo aj tým, že sa prikláňajú k fašistickým témam, alebo či naozaj veria týmto myšlienkam. Dúfam, že prvá možnosť je správna. Lebo ak by naozaj verili, že je správne potláčať a obmedzovať práva iných ľudí, potom by som bol z tejto krajiny veľmi smutný.

No nemyslím si, že je to len naša slovenská téma. To, že sa dnes dostávajú do popredia extrémne pravicové hnutia, je problém celej Európy. Stačí sa pozrieť na Nemcov, Rakúšanov či severské krajiny. Zlyhávajú demokratické špičky, ktoré na to nedokážu správne reagovať.

Hoci sa o holokauste hovorí na školách, v médiách, natočili sa o ňom desiatky, možno aj stovky filmov, stále máte pocit, že ľuďom treba pri tejto téme otvárať oči?

Som o tom presvedčený. Aj preto nepochybujem, že má zmysel hovoriť o príbehu Vrbu a Wetzlera, ktorý je pre nás Slovákov veľmi blízky. Je to podobné ako s nešťastiami, o ktorých informujú médiá. Z médií sa na nás valí toľko informácií o rôznych nešťastiach, že sa nás to už vôbec nedotýka. No keď sú ich obeťami aj Slováci alebo ak sa to nešťastie udeje blízko nás, zrazu sa aj my cítime ohrození a sme citlivejší na tieto informácie.

Preto si myslím, že príbeh Vrbu a Wetzlera môže mať pre nás svoju silu. Stal sa na Slovensku, stal sa dvom mladým Slovákom, Slovenský štát platil za to, aby sa zbavil svojich vlastných občanov, a posielal ich na likvidáciu. Už to je niečo strašné. Je to náš príbeh a je to príbeh o hrdinstve. A ja si myslím, že táto doba potrebuje hrdinov.

Vrba aj Wetzler ušli z vyhladzovacieho tábora, aby podali svedectvo o vyvražďovaní Židov. Neskôr každý z nich napísal o úteku vlastné knihy. Prečo ste si vybrali na sfilmovanie práve Wetzlerov román Čo Dante nevidel?

Aj preto, že na Vrbovu knihu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovenský štát

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie