Denník N

Chcem, aby ste sa báli tak ako ja. 16-ročná Greta sa nečakane stala tvárou boja proti zmene klímy

Gretu Thunbergovú k prvému štrajku inšpirovali školáci z amerického Parklandu, ktorí demonštrovali za obmedzenie držby zbraní. Foto - TASR/AP
Gretu Thunbergovú k prvému štrajku inšpirovali školáci z amerického Parklandu, ktorí demonštrovali za obmedzenie držby zbraní. Foto – TASR/AP

Mladá Švédka má aj veľa hejterov, ktorí tvrdia, že je PR bábkou a je pokrytecká. Prejavy si píšem sama, cesty mi platia rodičia, reaguje.

Keď vlani 20. augusta išla prvýkrát namiesto školy protestovať pred švédsky parlament, nedokázala presvedčiť ani svojich spolužiakov. Od pol deviatej do tretej tam štrajkovala sama.

Prešlo trištvrte roka a z Grety Thunbergovej sa stala jedna z najznámejších aktivistiek na svete. Stretla sa s pápežom Františkom či francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, vystúpila na klimatickej konferencii OSN či na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Chválil ju bývalý americký prezident Barack Obama, navrhli ju na Nobelovu cenu za mier a vyhrala cenu Webby Award v kategórii sociálne hnutie roka. Jej príklad nasledujú tisícky študentov po celom svete; tento piatok sa znova pridali aj stredoškoláci či vysokoškoláci na Slovensku.

Britský denník Daily Telegraph o nej napísal, že s touto 16-ročnou aktivistkou sa momentálne chce stretnúť každý líder na planéte. Minulý týždeň vystúpila v Európskom parlamente a v utorok v britskom parlamente. „Je to rocková hviezda,“ povedala o nej britská režisérka ekologických filmov Franny Armstrongová.

Viacerí vedci či aktivisti vravia, že mladá Švédka je najlepšou správou pre klimatický aktivizmus, ktorý sa objavil za desaťročia. „Tvoj hlas je ako hlas nášho svedomia,“ povedal o nej britský minister pre životné prostredie Michael Gove.

Sama Greta hovorí, že ju prekvapila rýchlosť šírenia hnutia. „Je ťažké pochopiť, čo sa stalo za posledné mesiace. Prišlo to veľmi rýchlo, nemala som čas nad tým rozmýšľať,“ povedala pri návšteve Británie.

V Londýne vystúpila pred britskými politikmi. Foto – TASR/AP

RT: Vodca apokalyptického kultu

Mnohí jej vyjadrujú podporu, no sú aj takí, ktorí neveria tomu, že 16-ročná neznáma študentka sa „z ničoho“ stala tvárou boja proti klimatickým zmenám. Počas jej návštevy Británie to zhrnul Piers Corbyn, meteorológ, ktorého označujú za popierača klimatickej zmeny.

„Počúvať nevedomé dieťa s vymytým mozgom je choré,“ napísal na Twitteri s tým, že Greta má psychické problémy a manipulujú ňou dospelí. Piers Corbyn je bratom lídra labouristov Jeremyho Corbyna, ktorý má na vec úplne iný názor.

Podobne sa vyjadrujú mnohí aj na slovenských sociálnych sieťach či konšpiračných weboch. Kritické články uverejnilo aj ruské vládne médium RT, kde ju nazvali „detským križiakom“ a napísali o nej, že hovorí ako „vodca apokalyptického kultu“.

V jednom prípade ju označovali za pokryteckú. V januári cestovala vlakom v Dánsku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie