Denník N

Zlatica Kušnírová: Nikto z funkcionárov nečakal, že to dôjde až takto ďaleko

Zlatica Kušnírová. Foto N - Monika Tódová
Zlatica Kušnírová. Foto N – Monika Tódová

Mama zavraždenej Martiny Kušnírovej hovorí aj o tom, ako jej na narodeniny jej dcéry zavolala zvolená prezidentka Zuzana Čaputová.

Obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka a vašej dcéry Zoltán Andruskó vám napísal list. Čo ste si pomysleli, keď k vám dorazil?

Prišlo to poštou týždeň pred Veľkou nocou vo štvrtok, prvou triedou. Vždy sa pozriem, či je na liste napísaný odosielateľ. Až ma pomaly kvaclo. Išla som do izby, sadla som si, otvorila, prečítala, ruky sa mi triasli. Žiada o odpustenie, aby sme mu prepáčili a že keby sa dal vrátiť čas, že to vráti naspäť, ale to sa nedá. Hneď som volala Kuciakovcom, ale ešte ho nemali, no ku nám chodí poštárka už o pol deviatej, tak o pol jedenástej volali, že im napísal to isté.

Je vaša bolesť po roku a pol miernejšia?

Nie, vôbec. Je stále rovnaká, akurát sa s tým človek naučí žiť. Zmierniť sa to nedá. Čas to nezahojí, iba to utlmí. To sa nedá. Aj teraz na Veľkú noc, keď som začula auto, už som hneď pozerala z okna, či to náhodou nejdú oni dvaja. Človek stále čaká, že to bol zlý sen a oni stále prídu.

Chodila Martina na Veľkú noc domov?

Áno. Aj Janko s ňou chodil. My robíme na východe takú žltú hrudku, sirek. Janko to zo začiatku nechcel, ohŕňal nosom, že to nikdy nejedol a zdalo sa mu to divné k mäsu, ale potom sa naučil a aj si domov brávali.

Aj vás šibal?

Len trošku. Otec mu vždy urobil korbáč, ale on len symbolicky. Ani veľmi nepolieval, len tak, aby sa nepovedalo. Ja som aj tak vždy aj mojim chalanom hovorila, nech nepolievajú, že im dám peniaze aj bez toho.

Stretli sme sa na americkej ambasáde, kde dostal váš právny zástupca Roman Kvasnica cenu za obhajobu ľudských práv. V príhovore povedal, že slušní ľudia na Slovensku stoja pri vás. Cítite to tak?

Áno, je veľa slušných ľudí, čo stoja pri nás, ale stretávam sa, bohužiaľ, aj s tými zlými, aj vo svojom blízkom okolí. Neviem, či ľudia závidia ešte aj to nešťastie a myslia si, že som za to dostala milióny alebo čo. Syn zatepľuje dom a každý rieši, či nám dali za Martinu peniaze.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie