Denník N

Nie je pravda, že sme potopili svojich študentov, hovorí vedenie gymnázia, ktoré stoplo prezliekanie žiakov

Na vedenie Gymnázia Jura Hronca sa najprv zosypala kritika od dezinformačných webov, neskôr ich za zrušenie študentskej akcie odsudzovali aj ich absolventi. Gymnázium vysvetľuje, ako vznikala udalosť, ktorá vyvolala rozruch, a prečo ju zrušili.

„Zrušiť tú udalosť bolo to najmenej zlé zo všetkých možných zlých riešení. Dostalo sa to do momentu, keď už sa s tým nedalo nič iné robiť,“ hovorí vedenie Gymnázia Jura Hronca v Bratislave, kde chceli študenti vo štvrtok zorganizovať akciu s názvom „gender swap“ a jeden deň prísť do školy v oblečení opačného pohlavia.

Oznámenie o chystanej udalosti vydržalo na Facebooku iba deň. Na začiatku ho skritizovali prokremeľské weby, ktoré ho prezentovali ako zvrátenosť a vnucovanie liberálnych názorov.

Po tom, čo vedenie školy akciu zrušilo, prišla vlna kritiky z druhej strany. Absolventi gymnázia im vyčítali, že stopnutím akcie potopili svojich vlastných študentov.

Vedenie gymnázia hovorí, že to tak nie je, za študentmi stoja a tí s nimi súhlasia. „Ešte nikdy sa nám nestalo, že by vedenie našu akciu úplne zatrhlo. Niekedy sa stane, že nášmu nápadu pozmenia formu, no myšlienky vždy zanechajú,“ hovoria študenti zo žiackej rady, ktorá udalosť organizovala.

Báli sme sa, aby akcia nevyzerala vulgárne

Prvý problém s akciou „gender swap“ nastal na Veľkonočný pondelok, keď sa akcia objavila na facebooku školy. „Mali sme dohodu, že všetky akcie budú žiaci konzultovať s vedením školy, ale tentoraz to nerešpektovali. Tú akciu sme navyše z hľadiska formy nepovažovali za dobrý nápad,“ vysvetľuje vzniknutú situáciu vedenie školy.

Žiacka školská rada podľa nich porušila dohodu a študenti priznávajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie