Denník N

Česká lekárka: Prípady závažnej reakcie na očkovanie pribúdajú, a hoci sú vzácne, nesmieme sa tváriť, že neexistujú

Jitka Škovránková štyridsať rokov očkuje deti s narušenou imunitou. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Jitka Škovránková štyridsať rokov očkuje deti s narušenou imunitou. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

V posledných rokoch sa podľa pediatričky a imunologičky Jitky Škovránkovej objavujú aj prípady, keď malo nečakanú reakciu i zdravé dieťa. Deje sa tak podľa nej po tom, čo sa prestalo očkovať proti tuberkulóze. Ako je to možné, vysvetľuje v rozhovore pre český Deník N.

„Nechcem vyvolávať paniku. Naozaj závažné reakcie sa týkajú len desiatok detí, ale je nutné byť v rizikových prípadoch opatrní,“ hovorí Jitka Škovránková, ktorá v pražskej motolskej nemocnici už 40 rokov očkuje najmä oslabených malých pacientov.

V tomto rozhovore budeme hovoriť okrem iného o vzácnych, ale existujúcich vážnych reakciách po očkovaní u dojčiat. O záležitosti, o ktorej odborníci veľmi nehovoria, skôr zaznieva z tábora tých, ktorí sú proti očkovaniu alebo majú pochybnosti o jeho bezpečnosti. Mám pocit, že je preto potrebné zdôrazniť, že náš rozhovor nemá spochybniť očkovanie ako také. Súhlasíte?

Iste. Očkovanie je jeden z pokrokov v medicíne, ktorý musíme podporovať. Zachránilo a stále zachraňuje milióny ľudských životov. Musíme očkovať, nemožno to ukončiť, inak tu bude len čiastočne imunizované obyvateľstvo a začnú sa objavovať prípady ťažkých dávno „zmiznutých“ chorôb, ktoré môžu byť pre nechráneného jedinca veľmi závažné.

Ale mala by tu byť stále aj snaha o jeho vylepšovanie. Výskumníci tiež už niekoľko rokov pracujú na účinnejších a šetrnejších vakcínach. Čo mi chýba, je snaha pediatrov o individualizované očkovacie plány pre niektoré deti s reakciami po očkovaní alebo pre rizikové skupiny. Tá by mala byť podporená aj lepšou dostupnosťou menej valentných vakcín.

Aby bolo možné v prípade potreby rozložiť očkovania nielen v čase, ale tiež v slabších dávkach a na menej druhov chorôb dohromady?

Presne tak.

Pracujete v očkovacom centre vo Fakultnej nemocnici v Motole, špecializujete sa na očkovanie ťažko chorých detí, detí po chemoterapiách, transplantáciách a detí s autoimunitnými poruchami, ale práve u vás sa tiež schádzajú rodičia s deťmi, ktoré mali naozaj neprimerané a vážne reakcie po bežnom očkovaní. Odchádzajú od vás aj také deti nakoniec zaočkované?

V prevažnej väčšine áno, a to aj deti, ktorých rodičia najskôr zaťato tvrdili, že po tej skúsenosti, ktorú majú, už dieťa očkovať nenechajú. S rodičmi však dlho hovorím a veľa vysvetľujem. Rozoberáme, aké sú možnosti.

Primárne mám v starostlivosti deti so zníženou imunitou, ťažkých alergikov, reumatikov, onkologických pacientov, transplantovaných a deti po závažných chorobách, ktoré stratili vplyvom terapie odolnosť voči infekčným chorobám po predchádzajúcom očkovaní. Tieto deti očkujeme v individuálnom režime, niektoré za určitých okolností nemožno očkovať vôbec. To je základ našej práce.

Závažné reakcie nesmieme bagatelizovať

My však dnes budeme hovoriť o prípadoch, keď k vám prichádzajú rodičia s dieťaťom, ktoré bolo zdravé, ale reagovalo na očkovanie nečakane silno. O aké reakcie ide?

Tie najzávažnejšie a zdôrazňujem, že naozaj vzácne, sú takzvané encefalopatické reakcie – s kŕčmi a s poruchou vedomia. O poznanie ľahšie a častejšie, ale stále skôr vzácne sú reakcie, ktoré vedú k poruchám správania.

V posledných ôsmich rokoch pribudlo detí, ktoré po očkovaní vykazujú určitý regres psychomotorického vývoja, laicky povedané – vrátia sa vývojovo späť. Dôvodom je vzájomné ovplyvnenie nervového a imunitného systému potom, čo je imunita očkovaním stimulovaná. Tieto deti mávajú často po vakcinácii aj vysoké teploty.

Poruchy správania detí? Priznám sa, že som žila v presvedčení, že svedectvo, ako sa „dieťaťu po očkovaní zmenila osobnosť a správanie“, sú len koincidenciou, ktorá s očkovaním priamo nesúvisí, ale že sa očkuje v čase, keď deti prechádzajú vývojovými skokmi.

Chápem vás, pretože toto stále hovoria aj niektorí detskí lekári. Tiež som si spočiatku myslela, že ide skôr o náhodu. Ale tých prípadov, keď deti reagovali neadekvátne, pribúdalo a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Povinné očkovanie

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie