Denník N

Prezident Kiska nepodpísal zákon o minimálnom dôchodku

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 15:10 – Andrej Kiska nesúhlasí s tým, aby ľudia v druhom pilieri mali nárok na nižší minimálny dôchodok.

Prezident Andrej Kiska dnes nepodpísal zákon, ktorým sa mal od júla zaviesť minimálny dôchodok. Parlamentu zákon vrátil na opätovné prerokovanie aj s pripomienkami, čo by mali zmeniť.

Kiska nesúhlasí s tým, aby sporitelia v druhom pilieri mali nižší minimálny dôchodok ako ostatní občania, ktorí si v ňom nesporia. „Takúto právnu úpravu je potrebné považovať za priamu diskrimináciu,“ zdôraznil prezident.

Lobovať u Kisku za minimálny dôchodok bol tento týždeň minister práce Ján Richter (Smer), ktorý nižší minimálny dôchodok pre ľudí v druhom pilieri presadzoval. Nie však od začiatku – najprv sám navrhol, aby bol pre všetkých rovnaký. Prezidenta presviedčal, že ľudia s nárokom na minimálny dôchodok by v druhom pilieri ani vôbec nemali byť.

Kiska prijal aj šiestich opozičných poslancov. Tí ho zase žiadali, aby novelu, ktorá vytvára dve kategórie dôchodcov, nepodpísal. „Som naozaj rada, že pán prezident bol otvorený argumentom, ktoré od nás počul. Verím tomu, že vďaka jeho pripomienkam sa urobí v zákone náprava, ak, samozrejme, bude mať vládna strana na to vôľu,“ povedala podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO).

Parlament bude o novele hlasovať nanovo. Kiska poslancom radí, aby vypustili zo zákona ustanovenia, ktoré sporiteľov diskriminujú.

Keďže Smer má v parlamente väčšinu, dá sa predpokladať, že jeho poslanci prezidentovo veto prebijú a zákon odhlasujú v pôvodnej verzii. „Bol by som rád, keby sa akýkoľvek proces zvládol tak, aby zákon nadobudol účinnosť od 1. júla,“ povedal ešte po stredajšej návšteve u prezidenta Richter.

Sporitelia sú v nevýhode

O minimálnom dôchodku sa na Slovensku hovorí už niekoľko rokov. Jeho zmyslom je to, aby ľudia, ktorí pracovali, boli zvýhodnení oproti tým, ktorí, naopak, nepracovali. Aj Kiska vo všeobecnosti inštitút minimálneho dôchodku podporuje.

Poslancom v liste však odporúča, aby zo zákona vypustili vety, ktoré hovoria o nižšom minimálnom dôchodku pre sporiteľov. Dnes si v druhom pilieri sporí na penziu viac ako 1,4 milióna občanov.

O čo teda ide? Poslanci Smeru v parlamente odhlasovali, že ľudia s nízkym zárobkom, ktorí si na dôchodok sporia aj v druhom pilieri, budú mať nárok na nižší minimálny dôchodok, ako keby v druhom pilieri neboli.

Nárok na minimálny dôchodok má mať každý, kto odpracoval aspoň 30 rokov, no zarábal málo. Najnižší dôchodok má byť 269,5 eura, čo je 1,36 násobok životného minima. No len pre tých, ktorí boli po celý čas iba v prvom pilieri. S každým odpracovaným rokom navyše má byť minimálny dôchodok vyšší. Kto napríklad odpracoval 40 rokov, mal by automatický nárok na minimálnu penziu 311 eur.

Sporitelia majú mať minimálny dôchodok pri rovnakom počte odpracovaných rokov nižší. O koľko, bude závisieť od toho, koľko rokov si v druhom pilieri sporili a akú časť odvodov tam posielali.

Prezident pripomína, že ak by v parlamente prešlo pôvodné znenie zákona, sporitelia by boli v skutočnosti postihnutí dvakrát. Minimálny dôchodok sa im zníži podľa rovnakých pravidiel, ako sa im zníži penzia zo Sociálnej poisťovne. No už spôsob, akým sa im kráti dôchodok z prvého piliera, je podľa neho nespravodlivý. Pri krátení sa vychádza z toho, ako keby ľudia platili Sociálnej poisťovni dôchodkové odvody vo výške 18 percent z hrubej mzdy. V skutočnosti platia viac, prispievajú aj do rezervného fondu.

Smer menil vládny návrh

Ficova vláda najprv schválila rovnaký minimálny dôchodok pre každého pri rovnakom počte odpracovaných rokov. Najprv teda nedelila ľudí na tých, ktorí sú aj v druhom pilieri a ktorí v ňom nie sú. Smer začal o morálnom hazarde hovoriť až v reakcii na množiace sa odporúčania, že minimálny dôchodok vlastne zvýhodňuje pre ľudí s nízkym príjmom druhý pilier a neoplatí sa im z neho vystúpiť.

Vláda druhý pilier otvorila na tri mesiace do 15. júna. Ľudia môžu doňho vstupovať, no zámerom je najmä to, aby čo najviac sporiteľov z neho odišlo. Dá sa to vyčítať aj z listu, ktorý v týchto dňoch zasiela sporiteľom Sociálna poisťovňa vedená Dušanom Muňkom (Smer). Ich príspevky zhodnotené o výnosy sa potom presunú do Sociálnej poisťovne.

Pozmeňovací návrh, ktorý zabezpečil nižší minimálny dôchodok pre sporiteľov, predložil v parlamente Ján Podmanický (Smer). Zobral si za svoj argument ministra Richtera, podľa ktorého pôvodný návrh minimálneho dôchodku vyvolával morálny hazard.

Tri skupiny dôchodcov

Prezident v liste poslancov upozornil aj na to, že ľuďom s nepravidelnými príjmami nemusí vyjsť dostatočný počet rokov na získanie nároku na minimálny dôchodok. Za odpracovaný rok sa v prípade minimálneho dôchodku považuje taký, v ktorom príjem občana dosiahol aspoň 24,1 percenta priemernej mzdy. To môže byť problém napríklad pri sezónnych prácach v poľnohospodárstve.

„Niektorí dôchodcovia tak budú mať garantovaný minimálny dôchodok, iní budú mať nárok na znížený minimálny dôchodok a ďalší budú naďalej odkázaní na dávky v hmotnej núdzi,“ povedal prezident. Kiska konkrétne zmeny pre určenie obdobia dôchodkového poistenia ale nenavrhol.

„Treba však povedať, že už podmienka príjmu vo výške aspoň 24,1 percenta priemernej mzdy je nastavená tak nízko, že ak by to bolo ešte menej, vytváralo by to priestor na špekulácie,“ povedal poslanec Jozef Mihál (SaS).

Celé znenie návrhu prezidenta SR na opätovné prerokovanie zákona (pdf)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie