Denník N

Ako často píšu noviny o Smere a vláde Roberta Fica

Denník N vydal už 84 tlačených vydaní (z toho dve špeciálne ešte v minulom roku). Fico, Smer a vláda boli na 12 z nich.
Denník N vydal už 84 tlačených vydaní (z toho dve špeciálne ešte v minulom roku). Fico, Smer a vláda boli na 12 z nich.

Sú novinári posadnutí Ficom? Aký podiel článkov v novinách je o vláde? A píšu novinári viac o premiérovi alebo o športe? Urobili sme malú analýzu.

Pri hodnotení práce novinárov vo vzťahu k vláde Roberta Fica sa neraz objaví tvrdenie, že médiá sú Ficom posadnuté. Že novinári venujú väčšinu svojej energie písaniu o vláde, a to neraz aj na úkor iných, pre bežných ľudí vraj dôležitejších tém.

Keďže sa tieto názory objavili opäť po tom, ako Fico zakázal všetkým ministerstvám komunikovať s Denníkom N, rozhodli sme sa zistiť, či sa zakladajú na skutočnosti.

Využili sme dáta od spoločnosti NEWTON Media, ktorá poskytuje monitoring médií, a pozreli sme sa na to, ako často sa v tlačených novinách píše o Ficovi, Smere alebo vláde.

Nadpisy v tlačených novinách

Hneď na úvod je potrebné pripomenúť, že Fico patrí dlhodobo k najčastejšie spomínaným slovám v slovenských médiách. Zvíťazil v rokoch 2009, 2010 a 2012. Na tom však nie je nič neobvyklé, šéfom vlád sa to stáva bežne. Potvrdiť to môže aj Iveta Radičová, ktorá počas svojho pôsobenia na premiérskej stoličke predbehla Fica aj v počte zmienok v médiách. Radičová dominovala spravodajstvu v roku 2011, v roku 2013 Fica predbehla nezamestnanosť a vlani slovo Ukrajina.

Aby sme sa v tejto analýze zaoberali naozaj len článkami, ktoré sú primárne o premiérovi a jeho vláde, a nie tými, kde je Fico spomenutý len pre uvedenie širšieho politického kontextu, zamerali sme sa na texty, ktoré majú priamo v nadpise slová Fico, vláda, Smer alebo meno niektorého z ministrov.

Pozerať sa na nadpisy má zmysel aj preto, lebo titulok je natoľko dominantný, že vplýva aj na tých, ktorí text vôbec nečítali.

Keďže sme sa chceli vyhnúť analyzovaniu textov, ktoré spravodajské portály iba preberajú z tlačových agentúr, skúmali sme len články, ktoré vyšli v tlačených vydaniach novín. Vo väčšine prípadov sú to totiž texty, ktoré sú v daný deň najdôležitejšie, najčítanejšie, redakcie si s nimi dali najviac práce, zmestili sa do printu a sú často promované aj na titulnej stránke webu či cez facebookové kanály médií.

Najviac o Ficovi píše denník SME

Analýza sleduje, ako často sa o vláde písalo v tlačených vydaniach denníkov SME, Pravda, Hospodárske noviny a Denník N, a to konkrétne v období od 1. februára do 25. mája 2015. Najčastejšie sa Fico objavoval v nadpisoch SME (65x), HN (52x), Denníka N (45x) a na štvrtom mieste skončila Pravda (18x).

Rovnaké poradie dostaneme, aj keď sa pozrieme, ako často sa do nadpisov v novinách dostala okrem Fica strana Smer, vláda alebo niektorý z ministrov. V SME vyšlo 236 takýchto nadpisov, v HN 121, v Denníku N 115 a v Pravde 93.

graf-a

Denník N má oproti ostatným novinám na trhu menej strán, na ktorých sa dá nájsť menej krátkych správ. Enko sa zameriava skôr na dlhšie texty. Aj preto vyšlo v sledovanom období najmenej článkov v tlačenom Denníku N (1860, ak odčítame články z rubriky šport, tak v ňom vyšlo 1809 článkov).

Viac článkov vyšlo v Hospodárskych novinách (3204, bez športu 2939), SME (5592, bez športu 4756) a najviac v Pravde (6629, bez športu 4975).

Zo všetkých nešportových článkov v novinách bolo v Pravde len 1,87 percenta nadpisov o Ficovi, vláde, Smere alebo niektorom ministrovi. V HN dosiahol podiel nadpisov o vláde a Smere 4,12 percenta, v SME 4,96 a v Denníku N 6,36 percenta.

graf-b

Samotný Fico sa nachádza len v 0,36 percenta nadpisov v denníku Pravda, 1,37 v SME, 1,77 percenta v HN a 2,49 percenta v Denníku N. Všetky monitorované médiá tak píšu viac o športe ako o Ficovi, Denník N pritom prvé týždne fungovania nemal žiadnu športovú redakciu.

graf-c

Fico má s novinármi dlhodobý problém. V minulosti ich nazýval idiotmi, prostitútkami, hyenami, diletantmi, podvodníkmi a klamármi. Hovoril, že sú vládou posadnutí. „Hulvátskym, idiotským spôsobom atakujete vládu Slovenskej republiky,“ povedal napríklad v roku 2008. Fico tiež viedol viacero súdnych sporov s médiami – od februára 2007 do júla 2012 vysúdil ako nemajetkovú ujmu spolu 235 294 eur.

Po voľbách v roku 2012 sa chcel Fico zmieriť s novinármi, pozval ich na šampanské a vyhlásil, že sa s nimi nebude súdiť. Stiahol aj žalobu na denník SME za karikatúru Shootyho o jeho chrbtovej kosti. Zmena nastala pred prezidentskými voľbami, keď odmietal odpovedať na otázky denníka SME. Teraz, rok pred parlamentnými voľbami, chce opäť žalovať médiá – konkrétne Plus 7 dní a Hospodárske noviny. Následne zakázal všetkým ministerstvám komunikovať s Denníkom N.

Denník N vydal už 84 tlačených vydaní. Dve špeciálne čísla vyšli ešte vlani, od 30. januára vychádza N každý pracovný deň. Zo všetkých titulných strán boli Fico, Smer alebo vláda na dvanástich. Všetky titulky si môžete pozrieť na obrázku tu.

[poll id=“107″]

Všetky počty v tejto analýze vychádzajú z dát, ktoré pre Denník N spracovala spoločnosť NEWTON Media. Štatistiky aj zoznam všetkých článkov o Ficovi, Smere, vláde a ministroch si môžete pozrieť tu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie