Denník N

Zuzana Kronerová: Poďme spoločne zachrániť, čo sa ešte dá

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Herečka Zuzana Krónerová sa v pondelok zúčastnila protestu proti fašizmu pred Najvyšším súdom, ktorý rozhoduje o prípadnom zákaze Kotlebovej ĽSNS. „Bola obrovská chyba, že sa Kotlebova strana vôbec zlegalizovala,“ hovorí.

Prečo by podľa vás mala byť strana Kotleba – ĽSNS zakázaná?

Myslím si, že táto strana predovšetkým nemala nikdy vzniknúť. Pretože už pri vzniku toto zoskupenie vykazovalo znaky extrémizmu.  Čiže, ak by som mala použiť známu metaforu, dnes je už veľmi hlboko po hodine dvanástej. Je nepochopiteľné, že sa táto strana vtedy pred rokmi zlegalizovala a, žiaľ, dnes už len žneme to trpké ovocie. Som z toho veľmi znepokojená.

Zúčastnili ste sa aj jednej z verejných diskusií o extrémizme, ktoré v slovenských mestách organizoval reportér Andrej Bán. Aký ste mali dojem z diskusie s občanmi?

Bol to pre mňa ohromný zážitok. Myslím si, že toto je cesta: diskutovať s občanmi. Aj keď, samozrejme, úplne prvoradé je vzdelávanie – na základných a potom aj na stredných školách. Česť výnimkám, ale naša mládež má slabé povedomie o dôležitých dejinných udalostiach. Nevedia, čo všetko bol slovenský štát, ako drasticky zlikvidoval demokraciu aj tisíce vlastných občanov.

Kvôli týmto nedostatkom je dnes naša spoločnosť tam, kde je – máme extrémistickú stranu v parlamente. Aj keď nie sme jediná krajina, kde silnie extrémizmus, ako občania s tým musíme niečo urobiť. Mnohí sa už o to pokúšali, ale, bohužiaľ, naši predstavitelia, poslanci a politici z iných strán, v podstate dávajú Kotlebovej strane plnú moc, aby mohla existovať. Pre mňa je to neprípustné a nepredstaviteľné. Lenže taká je realita a poďme spoločne ako občania zachrániť, čo sa ešte dá. Aj keď si nie som istá, či sa to podarí.

Očakávate teda, že Najvyšší súd Kotlebovu stranu nezakáže?

Neprekvapilo by ma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie