Denník N

Šéf protokolu prezidenta odpovedá na otázky, ktoré sa každý hanbí položiť

Roman Roth s prezidentom Andrejom Kiskom. Foto - Marián Garaj, Kancelária prezidenta SR
Roman Roth s prezidentom Andrejom Kiskom. Foto – Marián Garaj, Kancelária prezidenta SR

Môže si dať prezident dupľu na slávnostnom obede? Čo si môže obliekať a kto mu strihá nechty? Ako sa vypýtať na WC počas rokovania so svetovým štátnikom? Čo ak sa mu roztrhne šnúrka na topánke? Bude musieť Zuzana Čaputová zmeniť účes? Vysvetľuje Roman Roth.

Platí to, čo zaznie v tomto rozhovore o protokole, vždy a v každej situácii?

Nie. Každé pravidlo má množstvo nuáns. Paušálne pravdy v protokole sú nastavené, ale každá situácia môže byť v maličkostiach iná, takže iné môžu byť aj pravidlá. Základným pravidlom pri protokole je ostať sám sebou. Prvú chybu totiž urobíte v momente, ako sa začnete na niečo hrať. Ak ostanete samým sebou, vaše prípadné chybičky sú akceptovateľné a odpustiteľné.

Je ťažké naučiť sa pravidlá protokolu?

Mnohí si to neuvedomujú, ale všetci sa ho učíme doma, v škôlke, v škole, všade. Keď vstúpime do miestnosti, pozdravíme sa, keď nám niekto podá ruku, opätujeme to, keď nám niekto niečo dá, poďakujeme. Všetci vieme, že sa nemáme ošívať, že máme chodiť upravení, byť úctiví, dať dáme prednosť a podobne. Protokol je, zjednodušene povedané, súbor pravidiel slušného správania, noriem, obyčajov a tradícií, s ktorými sa treba zžiť, lebo ich treba vyloviť a použiť v milisekunde.

Začíname debatovať na terase podniku vo Veľkom Krtíši. Kto z nás si sadne prvý?

Vy ako hostiteľ ste tu domáci pán, a tak musíte hosťovi ukázať, kam si má sadnúť. Výber miesta pre mňa je teda na vás. Sadať si už môžeme spolu. Nehodí sa, aby si hosť sadol skôr ako hostiteľ.

A keby som tu bol s dámou?

Platí to isté. Ak by ste si však nesadli na terase, ale vnútri, nemali by ste ju posadiť tvárou k stene, ale tak, aby mala výhľad na miestnosť, prípadne aj cez okno von. Vy ako hostiteľ si zase musíte sadnúť tak, aby ste mohli dávať signál obsluhe. V žiadnom prípade sa za obsluhou nemôžete otáčať.

Hosťa vždy posadím oproti sebe?

Buď oproti sebe, alebo po pravej ruke.

A ak som ľavák?

Aj tak usadíte hosťa po pravej ruke, lebo pravá strana je čestnejšia.

Ak sa dáma počas obeda či večere v podniku postaví, že si odbehne, má sa postaviť aj pán?

Džentlmenské je postaviť sa, odsunúť jej stoličku a prípadne ju aj odprevadiť. Nie je to však vždy nevyhnutné. Všetci páni pri stole by dáme rozhodne mali tvárou naznačiť, že evidujú jej odchod. Môžu to urobiť aj tak, že sa jemne nadvihnú, čím jej dajú najavo, že si ju všímajú.

Stále platí, že chlap vchádza do podniku prvý?

Áno. Dáma nemôže vstúpiť prvá a rozhliadať sa, čo tam bude robiť. To je starosť muža, ktorý ju sprevádza. Ten vojde, pozdraví, oznámi personálu, že má objednaný stôl, a odprevadí k nemu dámu.

Čo ak chlapa pozve na obed obchodná partnerka alebo šéfka?

Ak dáma daný podnik pozná, v takom prípade muž dáme minimálne otvorí dvere a pridrží jej ich. Do neznámeho prostredia však vstupuje muž vždy prvý.

Komu by som sám od seba nemal podávať ruku?

Staršiemu alebo vyššie postavenému. Je na ňom, či vám ju podá, vy mu svoju len tak vystrieť nemôžete.

Ako správne pobozkať dáme ruku?

Určite jej ňou nekmášete a necmukáte jej perami na kožu. Musí vám ju na pobozkanie podať sama, pričom medzi vašimi ústami a chrbtom jej ruky musí byť jemný odstup. Jej dlaň podložíte svojou dlaňou, ale pozor – neťaháte ju hore k svojej tvári, lebo pozíciu ruky si reguluje ona sama. Naopak, ukloníte sa a naznačíte bozk tesne nad rukou.

Poďme k prezidentovi – protokol sa ho týka od chvíle, čo vyjde z domu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie