Denník N

Útoky na Srí Lanke ohlasujú príchod terorizmu 3.0

Kostol po výbuchu. Foto - TASR/AP
Kostol po výbuchu. Foto – TASR/AP

Islamský štát sa transformoval na organizáciu, ktorej základňa sídli na internete a môže oživiť bunky útočiace po celom svete.

Autor je bývalým veliteľom síl NATO v Európe

Pred týždňom by len málo Američanov dokázalo nájsť Srí Lanku na mape alebo si spomenúť na jej britský koloniálny názov Cejlón. Lenže dvadsaťmiliónová krajina ležiaca v Indickom oceáne sa počas veľkonočných sviatkov zrazu objavila na obrazovkách pre veľmi sofistikovanú sériu bombových útokov. Útoky boli zrejme inšpirované, povzbudzované a možno aj vykonané s pomocou Islamského štátu. A keď počet obetí útokov porovnáme s počtom obyvateľov, vyjde nám, že smrť viac ako 350 ľudí na deviatich rôznych miestach je podobná útokom z 11. septembra 2001 v Spojených štátoch.

Nový modus operandi

Spôsob, akým útoky prebehli, je na úrovni, ktorá prevyšuje schopnosti srílanskej radikálnej islamistickej skupiny Nations Thawahid Jaman, ktorá sa pôvodne prihlásila k zodpovednosti. Až doteraz sa táto skupina špecializovala na zneucťovanie budhistických sôch (70 percent Srílančanov sú budhisti). Myšlienka, že táto organizácia by zrazu mohla naplánovať a vykonať takú rozsiahlu a presne načasovanú sériu bombových útokov, sa zdá veľmi nepravdepodobná. Preto rastie podozrenie, že do akcie bol zaangažovaný aj Islamský štát, čo by svedčilo o novom mode operandi spojenom s rastúcou globalizáciou tejto organizácie. Preto by sme mali začať hovoriť o terorizme 3.0.

Terorizmus 1.0 zažíval západný svet v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Šlo o talianske Červené brigády, o gang Baadera a Meinhofovej v Nemecku, o Svetlý chodník v Peru, o Organizáciu pre oslobodenie Palestíny a mnohé ďalšie. Tieto skupiny operovali v rámci jedného štátu a zväčša neboli navzájom prepojené. Terorizmus 2.0 sa objavil po páde Berlínskeho múru a stelesňoval ho vzostup radikálnych skupín ako Al-Káida, Al-Šabab či Boko Haram, teda v zásade regionálnych skupín so sporadickým medzinárodným dosahom.

Globálny a inovatívny

V Islamskom štáte vidíme zrod terorizmu 3.0, ktorý je globalizovaný, veľmi smrteľný, finančne dobre zabezpečený a veľmi inovatívny. Hoci bol Západ schopný územie Islamského štátu dobyť a zničiť tak zamýšľaný kalifát na území Iraku a Sýrie, organizácia sa stihla zmeniť tak, že má svoju základňu na internete a dokáže pokračovať vo veľmi sofistikovaných útokoch a zakladať svoje bunky po celom svete.

Ak by sme mali použiť slovník z podnikateľského prostredia, Islamský štát je ako medzinárodný konglomerát, čo sa vymanil z drahého a časovo náročného biznismodelu, ktorým je prevádzkovanie kamennej budovy. Z mapy sveta, ktorá ukazuje útoky inšpirované alebo vykonané Islamským štátom, je jasné, že sa tejto skupine podarilo niečo, čoho Al-Káida nebola nikdy schopná. Asi netreba dodávať, že takéto útoky bude IS robiť aj naďalej a, samozrejme, bude hľadať možnosti, ako získať aj zbrane hromadného ničenia, či už chemickej, biologickej, rádiologickej alebo kybernetickej povahy.

Boj sa neskončil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie