Denník N

Toto je nová generácia: majú pätnásť a naozaj sa boja, že zemeguľa to neprežije

Piatkový pochod za budúcnosť klímy. Foto - TASR
Piatkový pochod za budúcnosť klímy. Foto – TASR

Karolína má 14 rokov, je vegánka a chodí na protesty proti zmene klímy. Keď sa jej spýtate, či má strach z budúcnosti, odpovedá: jednoznačne.

„Bol som na stretnutí s jedným pracovníkom európskej inštitúcie v Bruseli a ten mi smutne hovoril, že má pocit, že protesty, na ktoré chodia jeho deti, zmenia oveľa viac ako jeho práca,“ povedal v Bratislave na jednom z piatkových protestov proti zmene klímy aktivista Juraj Melichár z organizácie Priatelia Zeme.

Davy študentov už mesiace pochodujú ulicami európskych miest a žiadajú politikov, političky a firmy, aby zastavili zmenu klímy. „Naši rodičia si neuvedomujú niektoré dôležité veci, lebo boli vychovávaní inak,“ hovorí gymnazistka Lenka z Trenčína, ktorá v piatok prišla na bratislavský protest proti zmene klímy.

Mladí majú jednoducho pocit, že dospelí na ich budúcnosť veľmi nemyslia. V čom? Napríklad vlani sme od 1. augusta až do konca roka žili na ekologický dlh, tvrdí ekologický inštitút, ktorý spolupracuje so Svetovým fondom na ochranu prírody. To znamená, že ľudia sa správali tak, akoby mali k dispozícii viac ako jednu planétu. Ekologický dlh je stav, keď dospelí svoje deti oberajú o niečo, čo už by malo byť v budúcnosti ich. A mladí ľudia si túto neférovosť začínajú uvedomovať.

Mama je lenivá triediť odpad

„Tatino sa o ekologické veci zaujíma, ale mamina je napríklad lenivá ísť na balkón, kde máme separačný kôš, a radšej odpadky vyhodí do bežného koša,“ sťažuje sa 15-ročná Zuzana, ktorá študuje na gymnáziu v Trnave. „Aj keď mamine hovorím, aký to môže mať vplyv na životné prostredie, tak som z toho smutná, lebo ju to asi vôbec nezaujíma. Nedarí sa mi ju zmeniť, ale snažím sa,“ hovorí Zuzana.

Študentky na proteste proti zmene klímy. Foto – Samuel Horňáček

Sama sa pokúša

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie