Denník N

Godla je v elitnom klube. Ktorí z našich môžu do NHL?

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Po skvelých majstrovstvách by mohol slovenského brankára draftovať niektorý klub NHL. Vysoké kolo v drafte sa čaká aj pre mladého Černáka.

Jevgenij Malkin, Carey Price, John Tavares či naposledy Filip Forsberg. Tieto súčasné hviezdy NHL sa kedysi tiež stali najužitočnejšími hráčmi majstrovstiev sveta juniorov. V pondelok sa do tohto exkluzívneho klubu dostal ako prvý Slovák brankár Denis Godla, čo možno zostalo trochu v tieni celkového úspechu tímu v podobe bronzových medailí.

Dobrý ako McDavid

Rodák z Kežmarku, ktorý tento rok chytal za projekt Orange 20 v slovenskej extralige, si získal kanadských divákov a ocenili ho aj novinári.

„Denis Godla bol taký dobrý ako McDavid, čo znamená, že bol čertovsky dobrý,“ porovnal na Twitteri športový stĺpčekár denníka Toronto Stars Bruce Arthur slovenského brankára s najväčšou kanadskou hviezdou a očakávanou jednotkou tohtoročného draftu NHL.

Denisa Godlu si vlani žiaden tím NHL nevšimol a hneď po jeho výkonoch sa objavili názory, že by sa to tento rok malo zmeniť. Určite mu v tom pomohlo aj to, že majstrovstvá sa hrali v Kanade, priamo na očiach všetkých skautov a médií.

„Stal sa obľúbencom divákov pre jeho akrobatické zákroky od tyčky k tyčke. Nebolo by prekvapením, ak by si ho nejaký tím vybral v drafte 2015,“ napísal portál nhl.com. Z Godlu môže byť budúca brankárska hviezda, aj keď to, či si niekedy zachytá v NHL, teraz ťažko hádať.

Jeden z najlepších zákrokov Godlu na turnaji

http://gfycat.com/InferiorSourCopperbutterfly

Draft čaká Černáka

Očakáva sa, že do najlepšej ligy sveta nazrie o pár rokov Martin Réway. Ten tento rok podľa pravidiel mohol hrať v zámorí len juniorskú súťaž (prípadne NHL) a tak sa radšej rozhodol pre seniorský hokej za český tím Sparta Praha. V drese Montrealu Canadiens mal veľmi dobrý kemp pred minulou sezónou. Kanadský tím ho v roku 2013 draftoval v štvrtom kole zo 116. miesta.

Rovnako je už draftovaný Peter Cehlárik. V tom istom roku si ho v treťom kole z 90. miesta vybral Boston Bruins. Zatiaľ hrá najvyššiu švédsku súťaž za Luleu, túto sezónu zaznamenal v 29 zápasoch 4 góly a 9 nahrávok. O švédskej lige je známe, že dáva priestor mladým hráčom a tí do NHL odchádzajú neskôr, no o to lepšie pripravení.

Veľké nádeje v tohtoročnom drafte sa dávali Erikovi Černákovi už pred šampionátom. Podľa odhadov by si náš najväčší defenzívny talent mohli vybrať v druhom alebo treťom kole. Na majstrovstvách patril do prvej obrannej dvojice, jeho výkon nebol bez chýb, no treba si uvedomiť, že stále má len 17 rokov. Bude tak môcť hrať ešte na dvoch nasledujúcich juniorských majstrovstvách.

Túto sezónu sa rozhodol naberať skúsenosti v slovenskej extralige, kde hráva v majstrovských Košiciach v obrannej dvojici s Martinom Štrbákom. Veľa sa v seniorskom hokeji bude čakať po týchto majstrovstvách aj od Christiána Jaroša (náš najlepší obranca podľa usporiadateľov) či Pavla Skalického. Nesklamal ani náš najmladší hráč Radovan Bondra, ktorý má tiež len 17 rokov, a nevylučuje sa, že ho tohto roku draftujú.

Ako sa darí tímu z roku 2009

Nie všetci z úspešného mužstva však nutne musia mať aj skvelú kariéru. Medzi najlepších štyroch na turnaji sa Slováci poslednýkrát dostali v roku 2009.

Z hviezdneho útoku Tatar, Pánik, Viedenský sa natrvalo usídlil v NHL zatiaľ Tomáš Tatar. V drese Detroitu Red Wings zaznamenal tento rok 16 gólov a 10 asistencií. Momentálne je najlepším strelcom a tretím najproduktívnejším hráčom klubu.

Čakalo sa, že ho napodobní Richard Pánik, kedysi považovaný za talentovanejšieho hráča ako Tatar, no ten sa stále naplno neusadil v NHL. V tíme Toronto Maple Leafs hrá osem minút za zápas. Viedenský sa do NHL nepozrel (hrá fínsku najvyššiu súťaž). Rovnako sa čakalo, že si najlepšiu súťaž sveta vyskúša brankár Jaroslav Janus (v súčasnosti chytá v Slovane).

Mnohí hrali na veľkých majstrovstvách

Niektorí sa presadili v európskych ligách. Celkom vysoký počet hráčov z tímu z roku 2009 si už stihlo za Slovensko zahrať aj na majstrovstvách sveta, medzi nimi obrancovia Marek Ďaloga, Ján Valach či Ján Brejčák, v útoku Radoslav Tybor a Marek Hrivík.

Niektorí sa však motajú v nižších ligách a nepresadili sa v seniorskom hokeji, prípadne s hokejom skončili. Marek Mertel, neskôr kapitán 20-ky, hrá v druhej nórskej lige. Martin Uhnák zasa v nižšej americkej lige FHL, Jozef Molnár skončil s hokejom. Viac sa asi čakalo od Adama Bezáka (4 góly na majstrovstvách, vlani hral tretiu švédsku ligu, naposledy ho skúšal Trenčín).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie