Denník N

Kotleba pokračuje, Najvyšší súd jeho stranu nerozpustil

ĽSNS na súde. Foto N - Tomáš Benedikovič
ĽSNS na súde. Foto N – Tomáš Benedikovič

Najvyšší súd vyniesol verdikt po takmer dvoch rokoch od chvíle, čo návrh na rozpustenie ĽSNS podal Jaromír Čižnár.

Najvyšší súd rozhodol, že stanovy, program a činnosť Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu nie sú v rozpore s demokratickým zriadením, ústavou a zákonmi.

Kotlebovu stranu preto nerozpustil.

Na verdikt sa čakalo takmer dva roky. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal návrh na rozpustenie ĽSNS 24. mája 2017. Bol presvedčený, že ide „o extrémistickú stranu s fašistickými tendenciami“.

Kotleba na tlačovej konferencii ďakoval sudcom Najvyššieho súdu za „osobnú odvahu, že rozhodovali na základe zákona“. „Dnešok potvrdil, že sme legitímnou stranou, ktorá sa demokraticky zapája do politického života,“ povedal Kotleba.

Na tlačovke posmeľoval voličov, aby sa po dnešnom rozhodnutí súdu už nebáli voliť ĽSNS.

Ako vyzeral súd s ĽSNS

Politické ambície kotlebovcov by neovplyvnilo ani rozpustenie strany, pretože si už skôr pre tento prípad pripravili záložnú stranu Ľudová strana Pevnosť Slovensko.

Zákon síce zakazuje tomu, kto sa podieľal na príprave stanov alebo programu rozpustenej strany, ako aj členom „najvyššieho, výkonného, rozhodcovského a revízneho orgánu rozpustenej strany“ podieľať sa  na vzniku novej strany či byť jej štatutárom, ale veľké problémy by im to neurobilo. Jednak už novú stranu mali založenú, a navyše zákon nijako neobmedzuje ich kandidatúru do parlamentu.

Pred Najvyšším súdom proti ĽSNS protestovali aktivisti iniciatívy Zabudnuté Slovensko vrátane herečky Zuzany Kronerovej.

„Táto strana predovšetkým nemala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie