Denník N

Amnesty: Američania zabili v sýrskej Rakke desaťkrát viac civilistov, ako tvrdia

Koaličné útoky mali zničiť aj miestnu pekáreň. Fotky z 2. júna 2017 a vpravo z 19. júla 2017. Foto - TASR/AP
Koaličné útoky mali zničiť aj miestnu pekáreň. Fotky z 2. júna 2017 a vpravo z 19. júla 2017. Foto – TASR/AP

Dvojročné vyšetrovanie má poukázať na tvrdý postup koaličných vojsk. Rusko zabilo v Sýrii podľa mimovládok ešte viac civilistov.

V kampani v roku 2015 Donald Trump hovoril, že keď sa stane prezidentom, Islamský štát „rozbombarduje na franforce“. To sa aj stalo. V marci tohto roku prišiel Dáiš o poslednú dedinu v Sýrii.

Teraz sa však začína hovoriť, za akú cenu. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International a analytici z Airwars sa pozreli na to, koľko civilistov zahynulo počas koaličného bombardovania a náletov na sýrske mesto Rakka od júna do októbra 2017.

Desaťkrát viac

Američania doteraz tvrdili, že počas bombardovania koaličné jednotky (okrem USA aj Francúzsko, Británia a iní) nechcene zabili 159 civilistov. Po takmer dvojročnom skúmaní mimovládky tvrdia, že v skutočnosti je celkový počet obetí skoro desaťnásobne vyšší. Konzervatívny odhad udávajú na cifre 1600 mŕtvych.

Sýrske mesto Rakka bolo v roku 2017 už štvrtý rok ovládané Dáišom. Už predtým Amnesty International vyšetrovala, ako islamisti používali civilistov ako ľudské štíty, zamínovali únikové cesty či strieľali ľudí, ktorí sa pokúsili ujsť.

Koalícia vedená Američanmi sa rozhodla obsadiť mesto tvrdou silou. Podľa Amnesty vystrelili na Rakku za štyri mesiace

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie