Denník N

Filip Šebo asi mal pravdu. Trénoval som s triatlonistami a po prvom dni som sa triasol od vyčerpania

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

„Človek len trénuje, spí a je. Ide o taký náročný šport a také nepredstaviteľné tréningové dávky. Skrátka, futbal krát štyri,“ vravel Filip Šebo novinárom, keď sa ho pýtali, či sú triatlonové tréningy náročnejšie ako tie futbalové.

Na slová bývalého reprezentanta, ktorý po futbalovej kariére zmenil šport, som si spomenul aj na konci marca, keď som nastúpil do lietadla, ktoré smerovalo na Malorku. Na španielskom ostrove som mal stráviť desať dní a trénovať spoločne so skupinou popredných slovenských triatlonistov.

Mala to byť pre mňa úplne nová skúsenosť, keďže som dovtedy netušil, ako asi triatlonisti trénujú, koľkým športom sa počas dňa venujú, ako sa stravujú či ako regenerujú.

Na vlastnú nevedomosť som však rýchlo doplatil. Ak by som sa o špecifiká triatlonového tréningu zaujímal viac, možno by som hneď po prvom dni neležal na posteli úplne vyčerpaný a netriasol sa od zimnice.

Kondícia nič nezaručuje

Ako bežec som sa na triatlonovom sústredení ocitol náhodou. V Bratislave sme mali klasický tréning na atletickej dráhe, na ktorý v ten deň prišli aj triatlonisti. Pri rozcvičke spomenuli, že sa im uvoľnilo miesto na Malorke a či by som sa nepridal.

Spiatočná letenka stála 20 eur, ubytovanie bolo rovnako lowcostové, a keďže som dostal aj povolenie v práci, zostávalo mi už len presvedčiť trénera. Štefan Mereš napokon súhlasil, no upozornil ma, aby som bol opatrný a nespoliehal sa na kondíciu z behu, keďže moje telo a svaly nie sú na kombináciu viacerých športov pripravené.

Trénerovi som musel sľúbiť, že plávanie a bicyklovanie budem brať len ako regeneračnú aktivitu a tréningy budem absolvovať s polovičnou intenzitou. Už vtedy som však tušil, že v partii športovcov nebude jednoduché sľub dodržať.

Foto N – Peter Kováč

Každý deň všetky tri športy

Na Malorku som prišiel v stredu popoludní. Stihol som ešte 17-kilometrový voľný beh a večer som sa stretol s triatlonistami, ktorí tu trénovali už od pondelka. Povedali mi, že prichádzam práve včas, keďže nasledujúci deň bol v kalendári vyznačený ako „bežecký“. Ak som si však myslel, že budeme len behať, mýlil som sa.

Z tréningového plánu, ktorý som dostal, som získal približnú predstavu, ako trénujú triatlonisti. Každý deň zvyčajne absolvovali všetky tri športy – plávanie, cyklistiku aj beh –, a ak bol deň označený ako bežecký, znamenalo to, že práve atletický tréning bude hlavný a najťažší. Plavecký a cyklistický tréning mali byť jednoduchšie.

Okrem toho som si uvedomil, že bude dobré ponáhľať sa do postele. Tak ako každý deň, aj ten nasledujúci sa mal začať plávaním. Vstávalo sa o siedmej hodine a trénovalo sa nalačno. Prvé jedlo dňa nasledovalo až po tréningu.

Podrobný tréningový plán aj záznamy vybraných tréningov nájdete na konci článku. V ďalšej časti článku sa nachádza aj odkaz na podcastový rozhovor s autorom článku.

Ranný plavecký tréning v mori. Foto N – Peter Kováč

Školácke chyby

Aj keď ranné plávanie malo byť v ten deň len oddychové, triatlonisti počas 90 minút odplávali viac ako päť kilometrov. Ja som zvládol dva a z vody som vyliezol poriadne vyčerpaný. Bola to prvá chyba, ktorú som v ten deň urobil.

Som podpriemerný plavec, no nechcel som si to priznať. Snažil som sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie