Denník N

Rodičom dávajte body. Starosta Ružinova prehodnotil prijímanie detí do škôlok

Nový starosta Ružinova Martin Chren priznáva, že jeho návrh nie je dokonalý, ale že je najvyšší čas situáciu riešiť. Foto - Tomáš Benedikovič/ilustračné Lucia Gomez
Nový starosta Ružinova Martin Chren priznáva, že jeho návrh nie je dokonalý, ale že je najvyšší čas situáciu riešiť. Foto – Tomáš Benedikovič/ilustračné Lucia Gomez

Ružinovské zastupiteľstvo schválilo materiál, podľa ktorého majú riaditeľky materských škôl zvýhodňovať rodičov, ktorí bývajú v Ružinove. Chren priznáva, že systém má nedostatky, ktoré sa možno vyriešia časom.

Historky o prijímaní detí do bratislavských škôlok desia rodičov už niekoľko rokov. Na diskusných fórach sa píše o protekcii, o nutnosti venovať sponzorské dary, kolujú dokonca (nepotvrdené) informácie o 500-eurových úplatkoch, ktoré si vraj pýtajú v niektorých štátnych škôlkach. Medzi najviac exponované oblasti patrí sedemdesiattisícový Ružinov.

Ide o jednu z najväčších bratislavských častí, kde sa v posledných rokoch navyše rozbehla masová výstavba nových bytov. Zároveň je to územie, kam za prácou dochádza množstvo ľudí. Časť z nich sa potom usiluje dostať deti do niektorej z ružinovských škôlok, hoci reálne bývajú inde.

Vzniká tak značný nepomer medzi dopytom a reálnou kapacitou. „Je mnoho ľudí z celej Bratislavy, ktorí by radi dali dieťa do škôlky v Ružinove, pretože ju majú blízko roboty. Úmerne s tým nám potom prichádzajú sťažnosti, že prijímanie detí nebolo vždy férové,“ hovorí starosta Martin Chren (Tím Ružinov).

Bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva a potom poslanec za SaS, ktorého vlani zvolili za ružinovského starostu, teraz oznámil zásadnú zmenu súčasnej praxe. Na základe jeho iniciatívy spísali úradníci všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré odporúča zaviesť nový bodovací systém. „Dieťa sa musí do škôlky dostať férovo, a nie za obálku,“ napísal Chren na svoj facebookový účet.

Riaditeľky by mali bodovať vek, miesto bydliska, zamestnanie či sociálnu situáciu rodiny. Napríklad za šesťročné dieťa dostane rodič štyri body, za trojročné len jeden. Ak má jeden rodič trvalé bydlisko v Ružinove, dostane štyri body, ak aj druhý rodič, tak ďalšie štyri. Hodnotiť sa má tiež to, či dieťa žije len s matkou, alebo či si rodičia dali prihlášku do škôlky už minulý rok (kompletný zoznam kritérií uvádzame na konci článku).

Chrenov návrh v apríli prerokovali odborné komisie, v utorok poobede ho dostalo na stôl miestne zastupiteľstvo. Poslanci ho napokon s výraznou väčšinou schválili. „Vážim si, že sme sa do tohto pustili. Je to zásadný signál, že chceme ísť cestou transparentnosti,“ povedal Chren po hlasovaní.

Ostro sledovaný Ružinov

Nariadenie bude mať len odporúčací charakter, pretože viaceré jeho body môžu byť v rozpore s predpismi ministerstva školstva. Chrenova iniciatíva sa môže preto onedlho skončiť fiaskom. Môže sa však stať aj to, že v prípade úspechu naštartuje radikálnu zmenu v prijímaní škôlkarov v celej Bratislave.

Na fungovanie ružinovského systému sú totiž zvedaví aj starostovia z iných mestských častí, vrátane Petržalky,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Jasle a škôlky

Slovensko

Teraz najčítanejšie