Denník N

Putin nepriamo podporil Blattera, obvinil Spojené štáty zo zasahovania do volieb

Prezident FIFA Sepp Blatter odovzdáva symbolicky loptu Vladimirovi Putinovi. Foto – TASR/AP
Prezident FIFA Sepp Blatter odovzdáva symbolicky loptu Vladimirovi Putinovi. Foto – TASR/AP

Ruský prezident vidí vo vyšetrovaní korupcie snahu odobrať usporiadanie MS 2018 Rusku. Zdôrazňuje prezumpciu neviny zadržaných funkcionárov FIFA.

Ruský prezident Vladimír Putin sa pre agentúru TASS vyjadril, že Spojené štáty zasahujú do volieb prezidenta Medzinárodnej futbalovej organizácie (FIFA) zatýkaním jej jednotlivých funkcionárov pre podozrenie z korupcie.

„Toto je ďalší jasný pokus Spojených štátov rozšíriť svoju jurisdikciu na ostatné štáty,“ povedal vo štvrtok Putin, ktorý doplnil, že zatýkanie vo švajčiarskom Zürichu vníma ako očividnú snahu zabrániť znovuzvoleniu súčasného šéfa FIFA Seppa Blattera. „Vôbec o tom nepochybujem. Je to zrejmý zásah do operatívnych princípov fungovania medzinárodných organizácií. Podľa toho, čo hovoria dostupné správy, americký prokurátor už povedal, že obvinení spáchali zločin. Ako keby nevedel o princípe prezumpcie neviny.“

„Vyzerá to čudne – zatykače vydané na žiadosť americkej strany,“ diví sa Putin. „Sú obvinení z korupcie, ale kto? Medzinárodní predstavitelia. Asi niekto porušil pravidlá, neviem. Ale rozhodne to nemá nič spoločné s USA. Nie sú to americkí občania. Ak sa niečo udialo, nestalo sa to na pôde Spojených štátov a nemá to s nimi nič spoločné.“

Putin spomenul prípady bývalého člena americkej rozviedky Edwarda Snowdena a zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea, teda osôb, ktoré sa vyhli odplate za únik informácií útekom do azylu. Spochybnil právomoc Spojených štátov žiadať o vydanie obvinených funkcionárov z územia Švajčiarska.

„Žiaľ, naši americkí partneri používajú podobné metódy na dosiahnutie sebeckých cieľov a ilegálne prenasledujú ľudí. Nevylučujem, že je to presne tak aj v prípade FIFA,“ dodal Putin.

Rusko dostalo právo usporiadať MS 2018 vo futbale práve s Blatterovou podporou. Rozhodnutie z roku 2010, rovnako ako voľba Kataru za usporiadateľa MS 2022, sú aktuálne pod drobnohľadom švajčiarskych vyšetrovateľov, ktorí na prípade pracujú paralelne s americkými úradmi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie