Denník N

Prečo by sme sa mali zaoberať tým, že sme iní? (debata o Vietnamcoch na Slovensku)

Foto - Dominika Čupková
Foto – Dominika Čupková

Denník N usporiadal v pondelok v Košiciach debatu o vietnamskej menšine žijúcej na Slovensku. Súvisí s reportážou, ktorú nedávno priniesli reportéri Tomáš Vasilko a Vladimír Šimíček, keď sa na príklade rodín Phamovcov z Tvrdošoviec a Nguyenovcov z Nových Zámkov pokúsili vyrozprávať príbeh vietnamskej komunity na Slovensku.

Kvet Nguyen je druhogeneračná Vietnamka narodená na Slovensku a v debate hovorí napríklad o tom, ako sa vyrovnáva s takouto dvojakou identitou. Vyrastala v Nových Zámkoch, kde ľudia na to neboli zvyknutí a dávali jej to pocítiť: gestom, slovom, poznámkami.

„Ľudia sa mi zdravia alebo hovoria so mnou po anglicky. Všetko toto vychádza z nejakého stereotypu. Je v podvedomí, že oni sú oni a my sme my. Zaoberáme sa stereotypmi, no všetci sme len ľudia, homo sapiens,“ hovorí v debate, na ktorej sa zúčastnila s Tomášom Vasilkom, jedným z autorov reportáže.

Recept na iný prístup vidí v tom, aby sa obe skupiny viac rozprávali. „Spýtam sa suseda, ako sa má, ako sa cíti,“ hovorí Kvet. Tak to mala aj ona na osemročnom gymnáziu v Nových Zámkoch.

„Ľudia ma spoznali a nemali pocit, že som iná,“ vraví.

Debata je súčasťou projektu On the Move, ktorý podporil Vyšehradský fond.

Pozn.: Kvalitnejší zvuk naskočí od 10:30.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie