Denník N

Psičkári sa hýbu viac – prechádzky so psom zvyšujú pravdepodobnosť, že splnia odporúčané množstvo pohybu

Prechádzkami so psom k zdraviu. Foto - TASR/AP
Prechádzkami so psom k zdraviu. Foto – TASR/AP

Vlastníctvo psa je prospešné pre zdravie, a preto by mestá a obce mali zabezpečiť dostatok parkov vhodných na prechádzky so psom a vychádzky ako také, píšu vedci.

Myslíte si, že sa hýbete dostatočne na to, aby ste predišli civilizačným chorobám a depresii? S veľkou pravdepodobnosťou nie.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sa dospelí mali venovať stredne intenzívnej pohybovej aktivite aspoň 150 minút týždenne, deti a dorast hodinu denne a seniori so zníženou pohyblivosťou by sa mali venovať pohybovej aktivite trikrát týždenne, aby predišli riziku pádu.

Týmto aktivitám, medzi ktoré patrí chôdza, behanie, práca v záhrade, turistika, plávanie či športové aktivity, sa v súčasnosti často nevenujeme dostatočne. Nedostatok pohybovej aktivity je dokonca definovaný ako štvrtý najvýznamnejší rizikový faktor úmrtnosti vo svete.

Na Slovensku splní odporúčané množstvo fyzickej aktivity iba 12 percent dospelých a 10 percent detí a adolescentov. Pomôcť v boji s fyzickou nečinnosťou by podľa vedcov mohli prechádzky so psom. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie