Denník N

Prečo sa muži zľaknú úspešných a bystrých žien, keď hovoria, že po takých túžia

Ilustračné foto - Flickr.com/Johny Lai
Ilustračné foto – Flickr.com/Johny Lai

Spisovateľka Jenny Birchová sa rozhodla skúmať, prečo „vysnívané“ ženy tak často počujú vety typu „necítim sa na vážny vzťah“.

Píše Lisa Bonosová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Nová kniha Jenny Birchovej ležala na mojom stole mesiace, než som sa ju odvážila konečne otvoriť. The Love Gap je o tom, prečo majú šikovné, úspešné, nezávislé ženy – presne ten typ, o ktorom muži tvrdia, že ho chcú – problém nájsť si stabilný vzťah.

Celé roky s mojimi slobodnými kamarátkami od mužov, s ktorými randíme, počúvame: „Máš všetko, čo hľadám, no jednoducho sa na to necítim.“ Alebo: „Si skvelá, ale ja nie som pripravený na vzťah.“ Rovnaké reči počúvame pri rozchode bez ohľadu na to, či má muž dvadsať, tridsať alebo štyridsať. Bála som sa tú knihu otvoriť, lebo som vedela, že bude presne o mne.

Som však rada, že som to napokon urobila. Našla som v nej pochopenie pre ženy, čo musia tieto veci počúvať, aj pre mužov, čo ich hovoria. Uvedomila som si tiež, prečo sa páry, ktoré sa k sebe zdanlivo hodia, rozchádzajú alebo im to neklape.

Birchová, ktorá si pri randení takisto užila svoje, sa ponorila do výskumu a so stovkou žien a mužov sa rozprávala, prečo je také ťažké nájsť vzťah, po akom túžia. Namiesto toho, aby vinila nespoľahlivé online randenie a príliš veľký výber, na ktorý sa slobodní ľudia sťažujú už roky, našla Birchová vysvetlenie v pretrvajúcom tlaku – muži totiž majú pocit, že musia byť tými, čo zabezpečia rodinu, a to dokonca v dobe, keď v tretine manželstiev prinášajú ženy do domácnosti polovicu alebo viac peňazí.

Pokiaľ muži nedokážu rodinu zabezpečiť, necítia sa podľa Birchovej pri serióznom randení komfortne a nechcú sa viazať na celý život. Bez ohľadu na to, koľko mužov povie, že chcú mať rovnocennú partnerku, ktorá je bystrá a nezávislá, podľa štúdií sa muži pri takýchto ženách cítia horšie a zženštilo.

Prečo si myslíte, že práve toto je problém, ktorý treba riešiť?

Existuje množstvo dát z prieskumov, ktoré tvrdia, že mužom sa naozaj páčia šikovné „karieristky“. No keď som naokolo videla, kto má problémy s randením, väčšina žien bola presne takéhoto typu. Ak sú tieto ženy tým vysnívaným typom, prečo teda majú toľko problémov? To bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie