Denník N

Facebook im platí za odhaľovanie klamstiev: Nedokážeme to robiť dosť rýchlo

Aaron Sharockman. Foto – Peter Jančárik
Aaron Sharockman. Foto – Peter Jančárik

Facebooku a nám trvá asi dva dni, kým overíme, či je príspevok pravda, alebo hoax. Je to pridlho, hovorí v rozhovore Aaron Sharockman z amerického portálu PolitiFact.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo má overovanie faktov zmysel a ako ho dostať k ľuďom, ktorí neveria médiám
  • kedy dezinformácie dokážu ublížiť najviac
  • kedy môže byť informácia presná a zároveň nepravdivá
  • v čom zlyhali tradičné médiá a ako môžu znovu získať dôveru ľudí
  • ako funguje overovanie faktov pre Facebook

Ako sa dezinformácie zmenili za posledné dva-tri roky?

V Spojených štátoch je dnes oveľa viac dezinformácií, ktoré vznikajú pre finančný prospech. Často sa rozprávame o vládnej propagande alebo o organizovaných dezinformačných kampaniach a je to potrebné. No väčšina dezinformácií dnes vzniká pre to, aby niekomu zarobili peniaze. A ich tvorcovia to robia stále sofistikovanejšie.

Na druhej strane vidím, že platformy ako Facebook a Google sa proti ich šíreniu snažia niečo robiť. Čiastočne sa im to aj darí, no dezinformátori sa učia tiež a hľadajú stále nové spôsoby, ktorými vedia obísť prekážky.

Napríklad?

Namiesto klasických webových článkov tvoria virálne obrázky a videá, ktorými sa snažia prekĺznuť poza chrbát Facebooku a Googlu. Trochu to pripomína závody v zbrojení. Každá strana sa učí nové taktiky, ako poraziť protivníka.

Zlou správou je, že je oveľa ľahšie dezinformáciu vytvoriť ako ju overiť. Všetky výskumy ukazujú, že dezinformácie sa šíria oveľa rýchlejšie ako ich opravy.

Aké opatrenia proti dezinformáciám sa podľa vás osvedčujú najviac?

V prvom rade nie som zástancom vládnych regulácií. Som presvedčený, že riešenia majú vznikať predovšetkým v súkromnej sfére. Nechcem, aby vlády rozhodovali o tom, čo je pravdivá a presná informácia. Nezdá sa mi, že sú v tomto dobrými arbitrami.

No vlády môžu zatlačiť napríklad na Facebook, aby proti dezinformáciám niečo robil.

Správne. Pre mňa je rola vlády v tom, aby podporovala prístup k dôveryhodným a pravdivým informáciám. Nechcem, aby mi vláda hovorila, že toto je falošná správa a toto hoax. No chcem, aby vláda podporovala novinárov v ich ťažkej práci. Rozumiem, že novinári vlády často kritizujú, takže to asi znie divne. Nehovorím, že majú nažívať ruka v ruke, ale mali by sa navzájom chápať.

Mali by sme urobiť viac pre to, aby sa na školách učila mediálna gramotnosť, aby si ľudia dokázali sami nájsť dôveryhodné informácie. A myslím si, že vlády by mohli väčšmi podporovať novinársku prax, ktorá je životne dôležitou funkciou demokratickej spoločnosti, no často sa na to zabúda.

V čom ste ako overovači faktov (fact-checkeri) podľa vás dobrí a v čom nie?

Sme dobrí v detekcii. Dokážeme identifikovať nepravdivú informáciu a do istej miery dokážeme zastaviť jej šírenie.

Sme zlí v tom, že to nedokážeme urobiť dosť rýchlo. Nie sme napríklad dosť rýchli v odhaľovaní nepresných kópií známych dezinformácií.

Facebook nám dáva zoznam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Médiá

Svet

Teraz najčítanejšie