Denník N

Japonci dostali desať dní voľna, cisár Akihito uvoľnil trón rodinne založenému reformátorovi

Japonský cisár Akihito počas svojej abdikácie. Foto - TASR/AP
Japonský cisár Akihito počas svojej abdikácie. Foto – TASR/AP

V Japonsku sa v utorok začal proces abdikácie 85-ročného cisára. Naposledy niečo také zažili Japonci pre vyše dvesto rokmi.

Autor je interný doktorand na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB a výskumník Inštitútu ázijských štúdií

V japonskom Tokiu v utorok prebehla ceremónia abdikácie 85-ročného cisára Akihita.

Neobvyklá udalosť, ktorá vzbudila záujem po celom svete, sa konala naposledy pred viac než 200 rokmi. Nasledujúci deň, v stredu, zasadne na trón Akihitov syn korunný princ Naruhito.

Nástupom 59-ročného Naruhita sa začne v Japonsku nová éra, Reiwa, čo znamená krásna harmónia. Bude sa cisárovi naďalej dariť zjednocovať japonskú spoločnosť a šíriť myšlienky pacifizmu a humanizmu tak, ako sa to darilo jeho otcovi celých 30 rokov?

Naruhitova nová éra

Na rozdiel od Akihita, ktorý zažil porážku Japonska vo vojne v Pacifiku, americkú okupačnú správu, zmenu ústavy a postavenia cisára, ale aj japonský hospodársky zázrak, Naruhito žil v pokojných časoch.

Následník trónu sa narodil 23. februára 1960, v dekáde, keď sa moc Japonska zviechala a krajina žila prípravami na Olympijské hry v Tokiu. Tie mali svetu ukázať, že Japonsko sa spamätalo z porážky a najmä, že už nejde o vojnových štváčov, ale šíriteľov myšlienok pacifizmu a spolupráce medzi národmi.

Naruhito nebol korunným princom od narodenia, ako jeho otec, čo mu umožnilo žiť relatívne slobodný život. Aj rodinný život mladého princa reflektoval dobu. Akihito, vtedajší korunný princ, vybočil z tradície uprednostnenia štátnických povinností pred životom s rodinou a aj napriek kritike žil spolu s deťmi a manželkou ako bežná japonská rodina.

Ako sa vyjadril, je to spôsob, ako „pochopiť a oceniť pocity občanov, ktorých nikdy nemal možnosť stretnúť“.

Naruhito spoznal svoju manželku Masako v roku 1986.

Absolventka Harvardu a Oxfordu v tom čase pôsobila ako diplomatka na ministerstve zahraničných vecí. Pár sa zosobášil v roku 1993, v čase, keď bol Naruhito už dva roky oficiálne korunným princom. Princezná Masako bola následne vystavená obrovskému tlaku verejnosti v očakávaní potomka, mužského následníka trónu.

Depresívne čakanie na chlapca

Podľa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie