Denník N

Keď RTVS obhajuje Husáka, robí prijateľnejším aj Kotlebu

Posledný televízny prejav Gustáva Husáka z 9. decembra 1989. Foto – TASR
Posledný televízny prejav Gustáva Husáka z 9. decembra 1989. Foto – TASR

Debata o Husákovi v ankete o najväčšieho Slováka ukázala, ako blízko k sebe môže mať uvažovanie komunistu a fašistu.

Už dávno sa nestalo, že by nejaký extrémista dostal v slovenskej verejnoprávnej televízii taký priestor, aby v podstate nerušene hlásal totalitnú ideológiu, obhajoval totalitný režim a falšoval históriu. Nečudo, že vystúpenie predsedu Komunistickej strany Slovenska Jozefa Hrdličku ako obhajcu Gustáva Husáka v ankete o najväčšieho Slováka vyvolalo protesty.

Poslankyňa SaS Natália Blahová podala trestné oznámenie celkom oprávnene. Hrdlička zjavne porušil platný zákon, podľa ktorého je trestné verejne popierať, spochybňovať, schvaľovať a ospravedlňovať zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb. A zákon asi porušila aj televízia, keď na túto propagandu Hrdličkovi poskytla voľný priestor.

Názory i spôsob argumentácie šéfa KSS sú dlhodobo známe, známa je ideológia a dedičstvo, ku ktorým sa hlási jeho strana, takže sa televízia nemôže tváriť, že ju prekvapilo, čo v jej vysielaní zaznievalo. Po škandále s pôvodným zaradením Jozefa Tisa do ankety o najväčšieho Slováka a po upútavke s prezidentom fašistického slovenského štátu skôr možno predpokladať, že RTVS s takýmto ohlasom kalkulovala a brala ho ako dobrú reklamu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

RTVS za Machaja

Komentáre

Teraz najčítanejšie