Denník N

Prebieha vo Venezuele puč alebo povstanie? Záleží, koho sa pýtate

Maduro aj Guaidó sa obklopujú mužmi v zelenom. Prezident má však stále navrch. Foto - TASR/AP
Maduro aj Guaidó sa obklopujú mužmi v zelenom. Prezident má však stále navrch. Foto – TASR/AP

Maduro má prevahu, kým ho neopustia generáli. Dôležité bude aj to, či do venezuelskej krízy po Moskve a Havane vstúpia i Spojené štáty.

Nicolás Maduro vs. Juan Guaidó. Svetové médiá a s nimi aj lídri s napätím sledujú konfrontáciu medzi autokratickým prezidentom a opozičným lídrom, ktorý vyzval armádu, aby mu pomohla prevziať moc.

Guaidó, ktorého vyhlásil za dočasného prezidenta venezuelský parlament, tiež na prvý máj zvolal protestný pochod, ktorý má byť podľa neho najväčší v dejinách Venezuely.

Napriek tomu, že mladý venezuelský líder, ktorý má podporu väčšiny západných a juhoamerických krajín, a za legitímneho partnera ho napríklad považuje aj slovenská diplomacia, sa ukázal blízko vojenskej základne pri Caracase s mužmi v uniformách, situáciu má v krajine stále pod kontrolou prezident Maduro.

Maduro má zatiaľ prevahu. Čo bude ďalej?

Jeho najväčší spojenci, Havana a Moskva, stoja za ním. Tí najdôležitejší, vojenskí velitelia, sú podľa Madura stále na jeho strane. Aj on svojich stúpencov vyzval do ulíc, čo vyvoláva obavy z krvavých násilností.

Už v utorok armáda nasadila proti Guaidóovým stúpencom slzný plyn a bezpečnostné zložky zabránili Guaidóovi v pochode smerom k prezidentskému sídlu. Ďalší líder opozície Leopoldo López utiekol aj s rodinou na čilskú ambasádu.

Streda prvého mája tiež môže byť kľúčovým testom pre 35-ročného Guaidóa, ktorý sa už tri mesiace snaží prinútiť Madura k odchodu z prezidentského paláca.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Svet

Teraz najčítanejšie