Denník N

Šéf akreditačnej agentúry Redhammer: Aj my sme mohli mať školy medzi 500 najlepšími na svete

Foto - Tasr
Foto – Tasr

Rušenie škôl neovplyvníme, je to politické rozhodnutie, hovorí nový šéf akreditačnej komisie, ktorá bude rozhodovať o vysokých školách.

Robert Redhammer  viedol osem rokov Slovenskú technickú univerzitu. Od začiatku marca je šéfom novej akreditačnej agentúry, ktorá má nastaviť nové pravidlá pre vysoké školy, fakulty a študijné odbory.

V rozhovore hovorí, prečo sa prihlásil, či budú rušiť školy, aj ako sa môžu mať po škandále s titulom Andreja Danka slovenské vysoké školy dobrú povesť.

 

Baví vás byť riaditeľom akreditačnej agentúry?

Želám si, aby sa nám podarilo zlepšiť prostredie vysokého školstva na Slovensku. Dúfam, že sa podarí nastaviť nový spôsob akreditácie tak, aby sa celkové vnímanie kvality slovenského vysokého školstva výrazne posunulo a študenti z okolitých krajín sa k nám hlásili študovať.

Aký by mal byť výsledok pôsobenia akreditačnej agentúry? Budeme mať menej odborov, fakúlt a vysokých škôl?

Prečo si myslíte, že menej je lepšie?

Aj vy sám ste hovorili, že máme príliš veľa vysokých škôl.

Úlohou agentúry je akreditovať – potvrdiť, že každý, kto daný odbor na konkrétnej škole, fakulte študuje, dostane to, čo mu je prisľúbené. Potvrdíme teda kvalitu študijného programu, ale nebudeme posudzovať finančnú efektívnosť. Našou úlohou zo zákona nie je finančne zefektívniť celý systém, ale zabezpečovať kvalitu. A počet univerzít, fakúlt či odborov súvisí predovšetkým s ekonomikou.

S kvalitou nie? Máme na Slovensku toľko kvalitných ľudí, že môže fungovať 35 kvalitných vysokých škôl?

Áno. Snaha o zníženie počtu škôl je primárne ekonomická otázka. Prečo je tu veľa škôl? Lebo tu bolo veľa politických rozhodnutí, kde si rôzne politické špičky prihrievali polievočku.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie