Denník N

Trump si už vybral súpera, ale jeho útoky majú opačný efekt: Ospalý Joe v prieskumoch vedie

Joe Biden strávil v politike posledných takmer 50 rokov. Foto - Flickr.com/Adam Fagen
Joe Biden strávil v politike posledných takmer 50 rokov. Foto – Flickr.com/Adam Fagen

Od chvíle, keď bývalý viceprezident Joe Biden ohlásil kandidatúru, naňho Donald Trump pravidelne útočí. Posiela mu tweety, dáva mu prezývky, hodnotí jeho politické vystúpenia. Bidenov tím je nadšený – Trump z Bidena robí svojho hlavného protikandidáta.

Neuplynie deň, keď by prezident Donald Trump nevyhlásil na adresu Joea Bidena niečo uštipačné. Namiesto toho, aby mu tým popularitu zrazil, docielil pravý opak. Joseph Biden je suverénne najpopulárnejším zo všetkých dvadsiatich demokratických kandidátov a od oznámenia kandidatúry si dokonca pomohol o desať percentuálnych bodov.

Senátor Bernie Sanders, ktorý je po Bidenovi druhým najpravdepodobnejším kandidátom demokratov, naňho stráca dokonca 24 percentuálnych bodov. Vyplýva to z vôbec prvého prieskumu volebných preferencií, ktorý v utorok zverejnila spoločnosť SSRS na stanici CNN.

Tento prieskum pritom vznikal v čase, keď Biden čelil prvej výraznejšej kríze – jeho očakávané ospravedlnenie univerzitnej profesorke Anite Hillovej nedopadlo podľa jej predstáv a Biden žartoval aj o obvinení, že bez dovolenia siahal na ženy a dievčatá. Demokratickí voliči však Bidena považujú za človeka, ktorý o necelé dva roky môže zo všetkých ostatných najskôr poraziť Donalda Trumpa.

Prvý prieskum medzi možnými demokratickými voličmi. Foto – CNN

Podľa prvých náznakov si to myslí aj sám Trump. Hoci demokratické primárky nebudú skôr ako o rok, už teraz je zrejmé, koho za ich víťaza, a teda svojho hlavného protikandidáta považuje prezident.

On je Ospalý Joe, ja som Vitálny Donald

Kým o iných doterajších kandidátoch výnimočne prehodí slovo, Biden ešte ani neoznámil, že chce kandidovať, a už mal od Trumpa prezývku – Ospalý Joe. Jeho úvodnú videonahrávku, v ktorej oznamuje kandidatúru, Trump hneď zdieľal na svojom Twitteri v upravenej podobe, ktorá pripomínala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie