Denník N

7 dobrých správ: Mount Everest čistia od odpadkov a Slovenský raj sa bude dať objavovať aj na koni

Severná stena Mount Everestu. Foto - AP
Severná stena Mount Everestu. Foto – AP

Lego vytvorilo stavebnicu pre nevidiacich, deti na novorodeneckom oddelení v Košiciach dostali háčkované dečky a v bratislavskej Karlovej Vsi je inteligentné parkovanie pre ZŤP. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Pápež venoval pol milióna na pomoc migrantom

„Stavitelia múrov – či už ich stavajú z ostatného drôtu, alebo z tehál – sa sami stanú väzňami múrov,“ povedal v marci pápež František na adresu politikov, ktorí budujú bariéry proti migrantom. Kritizoval tiež zámer amerického prezidenta Donalda Trumpa postaviť na hraniciach s Mexikom múr. Najnovšie daroval pápež pol milióna dolárov na pomoc migrantom, ktorí sa práve cez Mexiko snažia dostať do USA.

Vatikán uviedol, že peniaze z fondu katolíckej cirkvi s názvom Peter’s Pence budú rozdelené medzi 27 projektov v 16 diecézach a ďalšie mexické náboženské organizácie, ktoré žiadali o pomoc.

Postavia sa z nich prístrešky, nakúpi jedlo a základne potreby pre utečencov, ktorí putujú zo Strednej Ameriky, avšak na ceste do USA zostávajú v Mexiku a nemôžu pokračovať ďalej. Sú tak bez prostriedkov a bez domova. Vatikán uvádza, že migranti životne potrebujú pomoc, pretože médiá o nich strácajú záujem.

„V roku 2018 prišlo do Mexika v šiestich karavánach 75-tisíc ľudí. Ohlásené sú ďalšie skupiny,“ uviedol v oficiálnom vyhlásení fond Peter’s Pence, na ktorý prispeli veriaci z celého sveta.

2. Z Mount Everestu miznú tony odpadu

Mount Everest je najvyšší vrch a zároveň je označovaný za najvyššie položenú skládku na svete. Je totiž posiaty odpadom, ktorý tam nechali horolezci. Nie sú tam však len smeti, ale aj stany, prázdne plynové kanistre či ľudské exkrementy.

Nepálska vláda preto na vrchol poslala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie