Denník N

Denník N vydal magazín o EÚ. Zadarmo ho dostane 20-tisíc študentov

Denník N vydal N Magazín o mýtoch o EÚ, ktorý obsahuje aj príručku pre stredné školy. Bezplatne ho dostane 20-tisíc študentov a 400 stredných škôl. Magazín je v predaji, členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou.

Nacionalisti vidia v Európskej únii bruselský diktát, prívaly imigrantov, vládu byrokratov alebo ľavičiarov, alebo liberálov, alebo Nemcov a Francúzov, koniec rodiny a pochody homosexuálov, rovné uhorky a zlé žiarovky.

Ja vidím slobodu, Európu bez vojen, hraníc a zmenární peňazí, vidím príležitosť konkurovať najsilnejším na svete v ekonomike, vývoji, technológiách, ale napríklad aj v záchrane Zeme, vidím záruku, že naši politici nemôžu vrátiť Slovensko späť do Ruska, že nezávislý súd uvidí zločin aj tam, kde naši policajti, prokurátori, sudcovia aj ministri a premiéri tvrdia, že skutok sa nestal.

Nacionalisti vidia v Európskej únii koniec dejín, ja vidím budúcnosť. Nacionalisti majú z Únie strach, ja mám nádej, že o mojom živote nebudú rozhodovať len naši politici.

Európska únia je téma, na ktorej sa dá pohádať, a to dokonca tak vážne, že vďaka nej sa vyhrávajú voľby. Ešte nikdy nebola taká ohrozená a rozkývaná ako dnes. Aj preto sme sa o nej rozhodli pripraviť celý magazín.

Jeho cieľom nie je presvedčiť, že ten môj pohľad je správny. Pokúsili sme sa zhrnúť fakty, pomenovať najčastejšie mýty, ktoré z Únie robia nepriateľa.

Magazín sme pripravovali v spolupráci s euractiv.sk a jeho súčasťou je aj príručka pre stredné školy.

Súčasťou európskej tradície je viera v silu vzdelania a diskusie. Mám k nim veľkú úctu a nádej, že ak ľudia budú vedieť, nebude ich môcť nikto len tak ľahko oklamať. Že ak budú vedieť, budú môcť aj nesúhlasiť, presviedčať, kritizovať, ale aj uznať, že som sa mýlil. Jednoducho, celá debata sa nestratí v kriku a chaose, ktorý vyvolávajú klamstvá a strach.

Časopis aj s príručkou sme nepísali s túžbou presvedčiť čo najviac ľudí, ale s vierou, že o Únii sa dá písať zaujímavo a pritom pravdivo.

Za Európsku úniu sa oplatí bojovať, lebo tak bojujeme za Slovensko, za nás.

Príjemné čítanie, Európania.

Matúš Kostolný
šéfredaktor

Denník N vydal magazín Mýty o EÚ s príručkou pre stredné školy o Európskej únii, ktorú bezplatne dostane 20-tisíc študentov a 400 stredných škôl. Magazín je aj v predaji.

Príručky o EÚ sa k študentom dostanú vďaka spolupráci s portálom EURACTIV Slovensko a podpore Európskeho parlamentu, Heinrich-Böll-Stiftung a Nadácie EPH.

Pozrite si aj ďalšie vzdelávacie príručky Denníka N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Európska únia

Mýty o EÚ

Slovensko

Teraz najčítanejšie