Denník N

Príde Trump na Slovensko? Pellegrini má 15 minút na to, aby spravil dojem na ich osobnom stretnutí

Donald Trump. Foto - TASR/AP
Donald Trump. Foto – TASR/AP

Petra Pellegriniho čaká v piatok večer slovenského času návšteva, o ktorej väčšina politikov môže snívať. V Bielom dome bude slovenského premiéra hostiť americký prezident Donald Trump.

Americký prezident prijal doma z predsedov vlád Mikuláša Dzurindu a Roberta Fica, z prezidentov Michala Kováča, Rudolfa Schustera a Ivana Gašparoviča.

„Vo svetle predchádzajúcich návštev považujem prijatie Petra Pellegriniho za druhé najvýznamnejšie v histórii Slovenska. Keď sa pozrieme na kvalitu programu aj protokolárnu stránku, tak ho radím za prijatie premiéra Dzurindu v Bielom dome a ubytovanie v rezidencii Blair House. Jednoznačne,“ hovorí bývalý veľvyslanec Slovenska vo Washingtone Rastislav Káčer, ktorý stretnutie  v roku 2006 pomáhal dohadovať.

Pellegrini sa stretne s Trumpom v Oválnej pracovni a položí aj vence na Arlingtonskom národnom cintoríne. Napríklad Robert Fico v roku 2013 nezískal počas prijatia Barackom Obamom fotografiu „pri kozube“ v Oválnej pracovni. Z diplomatického hľadiska sa jej pripisuje veľký význam.

„Návšteva je súčasťou širšej stratégie voči V4, ale aj poctou Slovensku. Napríklad maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý sa veľmi usiloval o túto návštevu, minul na to veľké lobistické peniaze a ako prvý v Európe otvorene podporil Trumpa ešte v čase, keď to bolo kontroverzné, príde až po Pellegrinim,“ hovorí Káčer.

Príde Trump na Slovensko?

Premiér Pellegrini chce počas stretnutia pozvať Donalda Trumpa na návštevu Slovenska. „Patrí sa, aby som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Peter Pellegrini

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie