Denník N

Parlament sa sám dostal do situácie, keď má na výber len medzi zlým a horším riešením

Vypočutie Roberta Fica pred prvým kolom voľby ústavných sudcov. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vypočutie Roberta Fica pred prvým kolom voľby ústavných sudcov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Parlament pri výbere ústavných sudcov nerešpektoval ústavu, ktorú sám prijal, a ignoroval právnu zvyklosť, ktorá sa za viac ako 25 rokov stihla vytvoriť.

Autor je advokát

Vo štvrtok 9. mája 2019 sa v Národnej rade SR bude konať ďalšie (v poradí už tretie) kolo volieb kandidátov na sudcov Ústavného súdu.

Ide o pokračovanie jedného tragikomického príbehu, ktorý v každom svojom dejstve ponúka verejnosti inú nepeknú tvár súdobého slovenského politického realizmu.

Kým prvé kolo bolo o egoizme jedného človeka, ktorý zmaril voľbu len preto, že sám nemohol byť zvolený, a následné druhé kolo bolo o bezprecedentnom porušení slovenskej ústavy, leitmotívom tretieho kola je otázka: Aký počet kandidátov má parlament vlastne zvoliť, aby vyhovel ústave a nevniesol pochybnosti do samotného procesu voľby?

Slovenský parlament sa však do tejto nezávideniahodnej situácie vmanévroval sám tým, že nerešpektoval ústavu, ktorú sám prijal, a ignoroval právnu zvyklosť, ktorá sa za viac ako 25 rokov stihla vytvoriť.

Poďme však pekne poporiadku. Slovenská ústava v článku 134 ods. 1 a 2 hovorí, že Ústavný súd sa skladá z trinástich sudcov, pričom sudcov Ústavného súdu vymenúva na návrh Národnej rady Slovenskej republiky na dvanásť rokov prezident Slovenskej republiky. Národná rada Slovenskej republiky navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov, ktorých má prezident Slovenskej republiky vymenovať. Toľko ústava.

Základná otázka, ktorá stojí pred každou voľbou kandidátov v Národnej rade, teda znie: Koľkých ústavných sudcov má prezident vymenovať? Odpoveď vyplýva z logiky veci a z ustálenej právnej zvyklosti – toľkých, koľko je neobsadených miest sudcov na Ústavnom súde.

Čo sa stalo v druhom kole

Pred druhým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Komentáre

Teraz najčítanejšie