Denník N

Z textilného odpadu vyrábajú obaly na notebooky, ľudia im na to prispeli tisíckami eur

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Puzdro na notebooky kúpite lacno za pár eur v eshope na internete. Taška sobi.eco stojí síce viac ako dvadsať eur, ale je vyrobená z textilného odpadu a z PET fliaš. Oproti klasickej výrobe sa šijú v chránenej dielni v Kežmarku.

Módny priemysel je druhým najšpinavším na svete a zodpovedá za približne desať percent celosvetových emisií uhlíka. Môže za to technologický pokrok, ktorý spôsobil, že spotreba je jednoduchšia a rýchlejšia než kedykoľvek predtým. V súčasnosti sa u nás každých desať minút odhodí 500 kilogramov textilného odpadu.

Tomáš Horváth, zakladateľ značky sobi.eco, bol dobrovoľníkom v Afrike, ktorá je považovaná za „smetisko“ západných krajín. „Keď som pôsobil v Ugande, Rwande a Keni, zažil som obrovský problém s nechceným šatstvom. Po návrate na Slovensko som sa rozhodol, že urobím niečo aj tu s odevom, ktorý končí na skládkach,“ vraví.

Do projektu zapojil aj svoju sestru Alenu, ktorá rovnako ako on pracuje v rozvojovej humanitárnej sfére. Tony oblečenia videli na vlastné oči na charitných skládkach spolu s módnou dizajnérkou Máriou Štranekovou, známou aj ako Mayamay. Podľa ich slov im ani vo sne nenapadlo, že narazia na také kvantum nechceného oblečenia.

„Je toho jednoducho priveľa, sklady sú veľakrát preplnené, až sa na ňom vytvára pleseň,“ vysvetľuje jeden zo zakladateľov značky a riaditeľ občianskeho združenia Sobi Tomáš Horváth. Väčšina z vyhodených vecí sa opakovala.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pekné veci

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie